Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Άρη Ραβανό και Νικήτα Κορωνάκη, μίλησε ο Νίκος Φίλιππας καθηγητής χρηματοοικονομικής σχολής πανεπιστημίου Πειραιά, αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα, στη χρονιά του κορωνοϊού.
«Μέσα σε 12 χρόνια προκλήθηκε ένα ακόμα χρηματοπιστωτικό σοκ, υγειονομικής φύσεως, που όμως διαχύθηκε στην πραγματική οικονομία. Προσπαθούσαν οι λαοί να ξεφύγουν από το προηγούμενο χρηματοπιστωτικό σοκ του 2007-2008, και μέσα σε 12 χρόνια οι οικονομίες δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν, τα κράτη, οι επιχειρήσεις και τα άτομα βρέθηκαν υπερχρεωμένα. Υπάρχει μια αντίφαση, που είναι η υποτίμηση του δολαρίου. Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν με μία “ένεση” 20 τρις δολαρίων να ενισχύσουν τις οικονομίες των χωρών σε όλο τον κόσμο. Αυτό δημιουργεί “φούσκες” στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την ίδια στιγμή η οικονομία δεν πάει καλά», ανέφερε ο κ. Φίλιππας για την κατάσταση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η Ελλάδα έρχεται από προγράμματα λιτότητας, έχουμε δώδεκα χρόνια που ήταν όχι μόνο στασιμότητας. Στη χώρα μας και ζήσαμε μεγάλη μείωση του εισοδήματος και δεν είδαμε κάποια ανάπτυξη. Αυτό μαζί με την υπερχρέωση και το καινούργιο σοκ δεν ήμασταν έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε. Είναι συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών. Αποταμιεύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν πολλά δάνεια», είπε σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα.
«Αυτές οι παθογένειες είναι τουλάχιστον μία δεκαετία γνωστές. Το θέμα είναι πώς θα μετασχηματίσουμε το μοντέλο. Θα χρειαστεί χρόνια. Το να κάνουμε μια επιδοματική πολιτική έχει ημερομηνία λήξης. Δεν έχει αλλάξει το μοντέλο, δεν έχουμε εξαγωγές. Έπρεπε να έχουμε ρίξει χρήματα στους νέους και την τεχνολογία», συνέχισε ο κ. Φίλιππας.
«Αυτή τη στιγμή αλλάζουν τα καταναλωτικά πρότυπα, και τα άτομα σιγά σιγά είναι προσεκτικά στην υπερκατανάλωση. Τα άτομα αποταμιεύουν περισσότερο και στηρίζουν τα τοπικά προϊόντα», κατέληξε ο κ. Φίλιππας.