Ο Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης και ο Λάμπρος Τζούμης Αντιστράτηγος ε.α. μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ποια η κατάσταση αυτήν την στιγμή, που στοχεύουν οι Τούρκοι.
Σύμφωνα με τον Μαρίνο Γκασιάμη, λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα το Ορούτς Ρέις εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κατευθύνεται μαζί με την συνοδεία του, στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Χθες Δευτέρα (17/8) είχαμε έντονη αεροπορική δραστηριότητα από πλευράς Τούρκων, σήκωσαν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια και τις θέσεις του ελληνικού στόλου. Από πλευράς Ελλάδας, έγινε στενή παρακολούθηση των κινήσεων της Τουρκίας στη Λιβύη.
Σε διπλωματικό επίπεδο, σήμερα (18/8) αναμένεται να μιλήσει ο Υπουργός Αμυνας με τον Γερμανό όμολογό του, ενώ με ενδιαφέρον περιμένουμε την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Κύπρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του αλλά και τον κ. Νίκο Αναστασιάδη.
«Λάθος» χαρακτηρίζει ο Τζιχάντ Γιαϊτζί την πιθανότητα διαπραγμάτευσης της χώρας με την Ελλάδα, καθώς, όπως υποστηρίζει, η Τουρκία θα διαπραγματευτεί τα κεκτημένα της και το ποια από αυτά θα παραχωρήσει στην χώρα μας.
Την ίδια ώρα, βήματα προς όλες τις κατευθύνσεις στο διπλωματικό επίπεδο κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αντιλαμβανόμενος ότι έχει χάσει έδαφος, με τον Χουλουσί Ακάρ να χαρακτηρίζει «άκυρη» τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου.
Ο Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, σημείωσε πως απομένουν πέντε ημέρες για να ολοκληρωθεί η τουρκική NAVTEX (23/8), «τόσο η Ε.Ε. όσο και ο αμερικανικός παράγοντας έδωσαν τον χρόνο που ήθελε ο Ερντογάν για να προβεί σε αυτό το σόου. Η Τουρκία παρανομεί ακόμα και αν δεν διεξάγονται έρευνες. Όμως οι Γερμανοί για δικούς τους λόγους, βρήκαν ως άλοθι την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που τους αιφνιδίασε και την εξίσωσαν με τον τρόπο τους με την τουρκολιβυκή. Η πρώτη είναι καθόλα νόμιμη κι η δεύτερη παράνομη».
«Η Τουρκία θα ήθελε να ξεκινήσει διάλογο μετά τη λήξη της NAVTEX»
«Η ΕΕ δεν έχει ακόμα μιλήσει καθαρά κι ανοιχτά για παράνομες ενέργειες του Oruc Reis, κι αυτό είναι προβληματικό. Μετά τις 23/8 η Τουρκία θα ήθελε να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, αυτό το θέλει για να προλάβει τη Σύνοδο των Υπ. Εξωτερικών που θα γίνει τέλος Αυγούστου, για να δείξει ότι επιδιώκει τον έλεγχο», υπογράμμισε.
«Για εμάς είναι δύσκολο μετά από όλες αυτές τις προκλητικές κινήσεις να κάνουμε διάλογο», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις κινήσεις των Τούρκων στο διπλωματικό μέτωπο, η Τουρκία στοχεύει «στο να σπάσει το μεσογειακό μέτωπο που πήγαινε να διαμορωθεί και εν μέρει το έχει καταφέρει», τόνισε ο κ. Φίλης προσφέροντας διευκολύνσεις προς την Ιταλία και την Μάλτα.
Σχετικά με την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, σημείωσε ότι «είναι πολύ μεγάλη, για να αφήσουν οι τρίτοι να καταρρεύσει, όμως έχει πολύ σοβαρά δομικά προβλήματα αυτή την στιγμή. Η τουρκική οικονομία δοκιμάζεται».
«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, δείχνει ότι η αποτροπή από την ελληνική πλευρά απέτυχε»
Ο κ. Λάμπρος Τζούμης Αντιστράτηγος ε.α. αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό κομμάτι των εξελίξεων και στις εναέριες παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που όπως τόνισε δημιουργούν κινδύνους για σύγκρουση αλλά και ερωτηματικά για το τι θα γίνει αν αυτά τα drones δεν υποχωρήσουν. «Θα προχωρήσουμε σε κατάρριψη;».
«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, δείχνει ότι η αποτροπή από την ελληνική πλευρά, απέτυχε ή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.Και στο επίπεδο της ρητορικής και η κινητοποίηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων δεν έπεισαν τον Ερντογάν να μην στείλει το Oruc Reis. Αυτό δημιουργεί προβληματισμό για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, που θα επιχειρήσει να στείλει ένα γεωτρητικό σκάφος, κίνηση που θα κλιμακώσει την ένταση».
«Νομίζω ότι η Τουρκία θα επιδιώξει στον αρχικό της στόχο που είναι να μας οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με τους δικούς της όρους, που είναι η μονομερής αποδοχή των διεκδικήσεών της».
Κλείνοντας ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι η βασική επιδίωξη της Τουρκίας δεν είναι η πολεμική σύγκρουση, αλλή η άσκηση πίεσης που θα οδηγήσει σε συμφέρουσες για την ίδια διαπραγματεύσεις.