Έκδηλη είναι η ανησυχία για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, αφού τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού έχουν πλήξει σοβαρά τον κλάδο.
Μεγάλο πρόβλημα η αβεβαιότητα
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Νίκος Καραβίτης, καθηγητής δημόσιας οικονομικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας είναι η αβεβαιότητα.
«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα. Πρέπει να οργανωθούμε για όλα τα πιθανά σενάρια και να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα».
Ο κ. Καραβίτης τόνισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στην οικονομία και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια, αφού τα στοιχεία που μπορούν να μας δώσουν μια μελλοντική εικόνα της οικονομίας είναι ελάχιστα.
«Τα τελικά στοιχεία θα τα έχουμε σε δύο χρόνια από τώρα».
Νέα μέτρα 4 δισ.
Η κατάσταση στην οικονομία έχει οδηγήσει την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή το τρίμηνο της καθολικής καραντίνας, μπορεί να φτάσει έως και το 20%, ενώ η συνολική ύφεση για όλο το 2020 θα κυμανθεί από 8 – 10%.
Το ταμειακό «μαξιλάρι» που είχε στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση έχει πέσει στα 33,5 δισ. ευρώ από τα 37 που ήταν το αρχικό ποσό, ενώ τεράστια απώλεια σημειώνει ο τζίρος στην εστίαση και τον τουρισμό, αφού το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου χάθηκαν 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ (-78,8%).
Συνολικά οι επιχειρήσεις καταγράφουν απώλειες 19,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (-25,1%).
«Μέσα στο 2020 προβλέπεται ότι θα έχουν απώλειες στον τζίρο γύρω στα 15 δισ. ευρώ», ανέφερε ο καθηγητής δημόσιας οικονομικής, για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Έχει χαθεί το 2020
Οι άνθρωποι του τουρισμού πλέον επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη νέα τουριστική σεζόν του 2021, καθώς όπως όλοι λένε, το 2020 θεωρείται χαμένη χρονιά για τον τουρισμό.
«Παλεύουν ωστόσο χωρίς να έχουν δεδομένα».
Τα σενάρια για εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ
Τρία είναι τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για την εισφορά αλληλεγγύης προκειμένου να διευκολύνει του φορολογουμένους.
Το πρώτο σενάριο θέλει ένα οριζόντιο «κούρεμα» 30% στην εισφορά, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για πλήρη κατάργησή της για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση 10 – 20% για υψηλότερα εισοδήματα.
Όσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος, υπάρχει το σενάριο της μείωσης κατά 50%, ενώ και για τον ΕΝΦΙΑ συζητείται ένα «ψαλίδι» του 8 – 10%.
«Η εισφορά αλληλεγγύης ή το τέλος επιτηδεύματος πρέπει κανονικά να εξαφανιστούν, όπως θα πρέπει να καταργηθεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ».