Λύπη και στενοχώρια προκαλούν οι εικόνες συγγενών τροφίμων των γηροκομείων οι οποίοι συναντούν τους αγαπημένους τους πίσω από τα τζάμια. Μετά τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού σε ηλικιωμένους, οι αγκαλιές και τα φιλιά ανήκουν στο παρελθόν, αφού ο κίνδυνος για την μετάδοση του ιού είναι περισσότερο από ποτέ υπαρκτός.
Η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα περιορισμού της έχουν φέρει καινούργιες συνθήκες στην επικοινωνία των ανθρώπων με τους συγγενής τους στους οίκους ευγηρίας.
Πίσω από ένα τζάμι μιλούν τους τελευταίους έξι μήνες η Κατερίνα Κολλιοπούλου με τον πατέρα της. Ο 85χρονος εισήχθη σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων έναν μήνα πριν ξεκινήσει η πανδημία, με άνοια, και για αυτόν τον λόγο αδυνατεί να καταλάβει γιατί δεν μπορεί να αγγίξει το παιδί του.
«Θέλει να με πάρει αγκαλιά, να μου μιλήσει, να με αισθανθεί δίπλα του», λέει η κόρη του.
Την ίδια διαδικασία βιώνει και η Παρασκευή Τζαμουράνη. Βλέπει και ακούει τη μητέρα της, που επίσης πάσχει από άνοια και δεν γνωρίζει τι είναι ο κορωνοϊός, μέσα από το τζάμι του γηροκομείου. Για λόγους ασφαλείας υπάρχει καθολική απαγόρευση επισκεπτηρίου για τους συγγενείς από τον περασμένο Μάρτιο.
«Ζόρικο πολύ. Μου λέει όταν σε βλέπω νιώθω ζωντανή».
Ανησυχία για τα κρούσματα στα γηροκομεία
19 ηλικιωμένοι και εφτά εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί σε οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. 42 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, έξι από τα οποία κατέληξαν, ενώ τον περασμένο Απρίλιο 12 θετικά κρούσματα είχαν καταγραφεί σε οίκο ευγηρίας στη Νέα Μάκρη.
25.000 άνθρωποι φιλοξενούνται στη χώρα μας σε δομές φιλοξενίας.