Σε ένα πρωτότυπο πείραμα προχώρησαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου τους Χάλε στη Λειψία της Γερμανίας προκειμένου να καθορίσουν τις νέες συνθήκες μέσα στις οποίες θα μπορούν να πραγματοποιηθούν πλέον μουσικές και άλλες εκδηλώσεις με χιλιάδες θεατές λόγω του ιού. Τα αποτελέσματα αναμένονται με αγωνία.
Συναυλιακές στιγμές που θυμίζουν εποχές προ κορωνοϊού. Μοναδική υπενθύμιση της νέας εποχής, οι μάσκες που φοράει το κοινό…
Με τη συμμετοχή δυο χιλιάδων εθελοντών, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάλε στη Γερμανία προσπάθησαν να μετρήσουν τους κινδύνους μετάδοσης του ιού σε μία κλειστή αίθουσα.
«Θα ήταν ωραία να μπορούμε και πάλι να πηγαίνουμε σε μεγάλες διοργανώσεις!»
«Πρέπει να γίνονται τεστ για να έχουμε αποτελέσματα».
Το πείραμα έγινε σε κλειστό στάδιο της Λειψίας όπου ένας τραγουδιστής της ποπ έδωσε τρεις ξεχωριστές συναυλίες. Η πρώτη έγινε χωρίς αποστάσεις, η δεύτερη με μία κενή θέση ανάμεσα στους θεατές και η τρίτη με την προβλεπόμενη απόσταση του ενάμιση μέτρου.
Οι εθελοντές, ηλικίας από 18 έως 50 ετών, υποβλήθηκαν σε τεστ και πριν μπουν στο συναυλιακό χώρο, θερμομετρήθηκαν και φόρεσαν μάσκα.
«Με τις μάσκες είναι βέβαια κάπως περίεργο, διαφορετικό».
«Θεωρούμε σημαντικό να ξαναγίνουν οι μεγάλες διοργανώσεις. Αν μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτό, τότε ακόμη καλύτερα».
Με τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες, θέλουν να φτιάξουν ένα μαθηματικό μοντέλο για τον υπολογισμό των κινδύνων διάδοσης σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών.
Ο Στεφαν Μόριτζ, επικεφαλής έρευνας, τόνισε: «Έχουμε αρκετά στοιχεία, αλλά όχι το 100% αυτών που ελπίζαμε. Έχουμε όμως μια πολύ καλή βάση δεδομένων».
Επανεκκίνηση 19, ο τίτλος του διαφορετικού κονσέρτου που για κάποιους έγινε συνώνυμο ελπίδας.
Ο Τιμ Μπέντζκο, Τραγουδιστής, ανέφερε: «Ας το θέσω έτσι, επιβιώσαμε από τις ντραιβ-ιν συναυλίες φέτος το καλοκαίρι. Άρα σήμερα έχουμε για πρώτη φορά μία αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα».
Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.