Συνεχίζει μέχρι την τελευταία στιγμή, που ισχύει η παράνομη τουρκική navtex το Ορούτς Ρέισ να μπαίνει και να βγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συντηρώντας την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η γερμανική πρωτοβουλία, που έχει στόχο την επανέναρξη μιας ελληνο-τουρκικής συζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, ταξίδι -αστραπή θα πραγματοποιήσει σε Αθήνα και Άγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών την ερχόμενη Τρίτη.
(Μέχρι την τελευταία στιγμή το Ορούτς Ρέις θα συνεχίζει να πλέει στην περιοχή της παράνομης τουρκικής ναβτεξ που λήγει σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα με την τουρκία να συντηρεί τον πόλεμο νεύρων.
Το τουρκικό ερευνητικό ενώ αργά τη νύχτα φάνηκε ότι απομακρυνόταν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα κινούμενο ανατολικότερα, το πρωί γύρισε και πάλι σε ΝΔ πορεία.
Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί την τουρκική δραστηριότητα αλλά δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια και με επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ ενημερώνει για όλο το πλέγμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα με κορύφωση την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Oruc Reis μετά και την υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προς το Βερολίνο που αναλαμβάνει εκ νέου πρωτοβουλίες διαλόγου ότι δεν θα καθίσει σε κανένα τραπέζι αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση και με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Η γερμανική προεδρία δείχνει σημάδια επίσπευσης των διπλωματικών διαδικασιών με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών την Τρίτη να συναντά διαδοχικά τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα και τον Μεβλούτ Τσαβούσγλου αμέσως μετά στην Άγκυρα.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Τουρκία έχει ανάγκη αυτή την ώρα να τονώσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό με δεδομένο ότι η τουρκική λίρα κατρακυλά στις αγορές παρά την ανακοίνωση Ερντογάν για εξεύρεση κοιτάσματος μαμούθ στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Άνγκελα Μέρκελ μετά τον Εμανουέλ Μακρόν συναντά τον ΓΓ του ΝΑΤΟ ενώ το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού της ΕΕ την Παρασκευή θα συζητήσει το πλέγμα των κυρώσεων στην Τουρκία.
27 και 28 Αυγούστου οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών θα συναντηθούν στο Βερολίνο και η Τουρκία θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της συζήτησης. Αναμένεται να παρουσιαστεί από την Κομισιόν μια σειρά επιλογών με συγκεκριμένες δράσεις των Βρυξελλών απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει λόγο για κυρώσεις, αλλά για επιλογές, σε αντίθεση με την Αθήνα που ζητά συγκεκριμένες κυρώσεις που θα πλήξουν την οικονομία της Άγκυρας.
Χώρες όπως η Αυστρία και η Γαλλία που είναι πολύ υποστηρικτικές στις ελληνικές θέσεις, υπάρχουν όμως και χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία που προτιμούν μια ποιο διακριτική διπλωματία απέναντι στην Άγκυρα.