Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής και Ανταγωνιστικότητας στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, Γιώργος Γαλανός, για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την πορεία της οικονομίας της γειτονικής Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον κ. Γαλανό, είναι απόλυτα φυσιολογικό να είμαστε ανήσυχοι για το μέλλον της οικονομίας της χώρας, καθώς εφαρμόζονται συνεχώς καινούρια μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τα οποία επηρεάζουν την οικονομία.
Τα μέτρα για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων και αυτών που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υποστήριξε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως πρέπει να κρατούνται τα κατάλληλα αποθέματα για να δίνονται σταδιακά στην οικονομία.
Μέχρι στιγμής, τα έσοδα από το πρώτο εξάμηνο είναι σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι (κάτω από 600 εκατομ. ευρώ) και αυτό θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο, εκτίμησε.
Το θέμα είναι, αν υποθέσουμε ότι του χρόνου θα έχουμε κανονική τουριστική δραστηριότητα, πώς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα κατάλληλα εργαλεία (ρευστότητα στην οικονομία) για να μπορέσουμε να τα διοχετεύσουμε άμεσα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν φέτος.
«Ζούμε ιδιαίτερες εποχές, πρέπει να παρθούν λύσεις που να ανταποκρίνονται σε αυτές», τόνισε και πρόσθεσε πως «το στοίχημα είναι κρίσιμο για όλους».
Για την οικονομία της Τουρκίας, υποστήριξε πως «έχει περάσει από τη φάση της υπερθέρμανσης στη φάση της σταδιακής ύφεσης, γιατί οι οικονομικές επιλογές του Ερντογάν έφεραν μια ανάπτυξη που βασίστηκε στις αμερικάνικες επενδύσεις και βλέπουμε ότι παρουσιάζει σοβαρά ζητήματα σε ό,τι αφορά την μακροοικονομική πολιτική, τα οποία αποτυπώνονται στην κάθετη πτώση της τουρκικής λίρας».
«Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της Τουρκίας, τα νούμερα δείχνουν ότι δεν πάει καλά, ενδεχομένως το πρόβλημα της εσωτερικής οικονομικής κρίσης να εξωτερικεύεται με τους λεονταρισμούς που γίνονται στο κομμάτι το γεωπολιτικό», κατέληξε.