Το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα συνοψίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε πιάσει ακόμη το ταβάνι της εξάπλωσης, με την επιστημονική κοινότητα να μιλάει σύσσωμη και για πρώτη φορά, χωρίς περιστροφές, για τα χειρότερα που έρχονται.
«Αυτή την εβδομάδα που διανύουμε και την επόμενη φαίνεται πως θα έχουμε περισσότερα κρούσματα από όσα είχαμε χθες. Μπορούμε να φτάσουμε και 400 ή 500, δεν είναι κάτι που μπορούμε να το αποκλείσουμε» σημειώνει στο MEGA ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος.
Όλα δείχνουν πως η χώρα ζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι επόμενες μέρες θα είναι ακόμα πιο δύσκολες. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως το Φθινόπωρο που πλησιάζει θα είναι καθοριστικό.
«Έχουμε αυξητική τάση κάθε μέρα και είναι προφανές ότι πρέπει να ανησυχούμε. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων και αυξημένες διασωληνώσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία και αναμένουμε και την επιστροφή από τα νησιά. Αυτή θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Άρα λοιπόν, έχουμε μια κακή κατάσταση γενικά» σημείωσε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.
Μεγάλος πονοκέφαλος για τους ειδικούς και οι αδειούχοι που επιστρέφουν στις βάσεις τους.
Σκέψεις για νέα μέτρα ενάντια στην πανδημία
Στο τραπέζι πέφτουν καθημερινά προτάσεις για επέκταση των μέτρων αλλά και για λήψη νέων, ανάλογα με τους δείκτες για την πορεία της νόσου.
«Αν υπάρχει λόγος και τα κρούσματα αυξηθούν ιδιαίτερα μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστούν και σε επίπεδο χώρας. Το κλείσιμο των μαγαζιών, για παράδειγμα, η χρήση μάσκας παντού και όλα τα σχετικά και εννοώ και τους ανοιχτούς χώρους» σημείωσε ο Χαράλαμπο Γώγος.
Για την ώρα το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown δεν δείχνει να κερδίζει έδαφος.
Οι εισηγήσεις για τηλεργασία και για χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους διαδέχονται τις τελευταίες μέρες η μία την άλλη.
Αναλύσεις με αποτελέσματα που προβληματίζουν και για την Αττική.
«Η μόνη ελπίδα μας είναι μήπως και σταθεροποιηθεί η κατάσταση, εφόσον επιδράσσυν τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί. Αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες. Στην Αττική θα έχουμε τοπικό lockdown μόνο αν έχουμε καταστροφή» υπογραμμίζει ο Νίκος Σύψας.
Οι φόβοι των επιστημόνων στις αρχές του περασμένου Μάη, όταν άρχισε η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα επιβεβαιώθηκαν. (κάρτα) Από τα 6 κρούσματα στις 4 Μαΐου, ανεβήκαμε στα 15 ένα μήνα μετά, στα 25 στις 4 Ιουλίου, με τον αριθμό να γίνεται τριψήφιος στις αρχές Αυγούστου. Τα 284 χθεσινά κρούσματα ήταν τα περισσότερα από τα τέλη Φεβρουαρίου όταν άρχισε η καταμέτρηση.
«Αν φτάσουμε τα 1.000 τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα» προσθέτει ο κ. Γαργαλιάνος.