Την ώρα που το δεύτερο κύμα κορωνοϊού δοκιμάζει τη χώρα και τις αντοχές του ΕΣΥ, το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, τόσο σε γονείς και μαθητές, όσο και σε εκπαιδευτικούς που πλέον βγαίνουν στους δρόμους για να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι πρωινές διαμαρτυρίες συμπυκνώνουν το κλίμα. Οι περισσότεροι συμφωνούν πως οι μάσκες είναι αναγκαίες, αλλά όπως λένε δεν αρκεί σαν μέτρο.
«Πρέπει να υπάρχουν λιγότεροι μαθητές στην τάξη».
Γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν τα τμήματα να είναι ολιγάριθμα με την εύρεση των κατάλληλων χώρων μέσα στα σχολεία, να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις εκπαιδευτικών και να δοθεί μεγάλο βάρος στην καθαριότητα, τόσο στις τάξεις όσο και στις αυλές.
Κάποιοι γονείς συνεχίζουν να είναι αντίθετοι με την χρήση μάσκας. Όπως λένε όταν και όποτε ανοίξουν τα σχολεία, δε θα στείλουν τα παιδιά τους, όπως ζητάει το υπουργείο και οι γιατροί.
«Αυτό που συμβαίνει είναι ένας εξαναγκασμός».
Οι περισσότεροι γονείς λένε πως έχουν πείσει τα παιδιά τους για χρήση μάσκας, ωστόσο μια σειρά από ερωτήματα που έχουν παραμένουν αναπάντητα. Απορίες για ενδεχόμενες αλλεργίες, για τυχόν επιπτώσεις στην ψυχολογία και τη σωστή τους ανάπτυξη.
Η ανησυχία γονέων γίνεται διάχυτη με το πέρασμα των ημερών και οι ειδικοί καλούνται καθημερινά να λύνουν όλο και περισσότερες απορίες.
Το κλίμα αβεβαιότητας πάντως συντηρούν και οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που δηλώνουν ανέτοιμοι για το πρώτο κουδούνι.
«Υπάρχουν χιλιάδες τμήματα που στοιβάζονται 25 και 30 μαθητές σε μια τάξη».
Όπως έχει ανακοινωθεί, τα μαθήματα θα είναι καθημερινά με τον κανονικό αριθμό μαθητών. Τα παιδιά θα βγαίνουν ανά τμήματα σε διαφορετικά διαλείμματα και θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ. Τα αντισηπτικά θα βρίσκονται στις θέσεις τους και θα γίνεται σχολαστικός καθαρισμός από αυξημένο προσωπικό.
Επιστέγασμα η μάσκα λένε οι γονείς
Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Αθηνά Τερζή, μητέρα μαθητών της τρίτης λυκείου και της τρίτης γυμνασίου, εξέφρασε τους προβληματισμούς της όχι τόσο όσον αφορά την χρήση της μάσκας στο σχολείο, αλλά γενικότερα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
«Η μάσκα θα έπρεπε να είναι το επιστέγασμα όλων αυτών που θα έπρεπε να είχαν γίνει και να είχαν προβλεφθεί».
Η κ. Τερζή τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον χώροι προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των παιδιών.
«Δεν έχω καμία απάντηση σε βασικά θέματα. Δε μου λέει κάτι η μάσκα».
Από τη μεριά του, ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας, ανέφερε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και θα πρέπει να βρεθεί ο πιο ασφαλής τρόπος για να γίνει αυτό.
«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια. Το κύριο όπλο για να μη μεταφέρουμε τα σταγονίδια είναι η μάσκα. Είναι απαραίτητη και ένα από τα κύρια όπλα που έχουμε».
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι μαθητές θα φορούν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου αλλά όχι στα διαλείμματα, ο καθηγητής σημείωσε πως στους εσωτερικούς χώρους είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί ο ιός.
«Οι εσωτερικοί χώροι δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο. Όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους είναι λιγότερος ο κίνδυνος».
Όσον αφορά τα μικρότερα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, ο κ. Ζαούτης είπε ότι είναι κατανοητό το άγχος των γονέων, ωστόσο σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, τα παιδιά άνω των τριών ετών μπορούν να χρησιμοποιούν άφοβα τη μάσκα.