Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο διευθυντής του ινστιτούτου διεθνών σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης και ο αντιναύαρχος ε.α. και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ, Βασίλης Μαρτζούκος για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Σε διπλωματικό επίπεδο, σήμερα (25/8) θα συναντηθούν στο υπουργείο εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μας. Ο Βρετανός υπουργός άμυνας φαίνεται πως θέλει και αυτός να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με Ελλάδα και Τουρκία, ενώ στο Βερολίνο μεταβαίνει ο Έλληνας υπουργός εθνικής άμυνας για τη σύνοδο των υπουργών άμυνας. Ακόμα, Πέμπτη και Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί ή σύνοδος των υπουργών εξωτερικών όπου η Αθήνα επιθυμεί να υπάρξει ένα σχέδιο κυρώσεων προς την Τουρκία, κάτι που δεν προβλέπεται, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασχοληθούν με το θέμα της Τουρκίας το Σεπτέμβριο.
Σε στρατιωτικό επίπεδο, ξεκινούν αεροναυτικές ασκήσεις ανάμεσα σε Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο στην περιοχή του εναέριου χώρου της Κύπρου, ενώ από την τουρκική πλευρά θα γίνει άσκηση νοτίως της Κρήτης με συμμαχικές δυνάμεις.
Συνεχίζοντας τις προκλητικές του δηλώσεις ο Ερντογάν επιχειρεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ, να δώσει το στίγμα ότι η Τουρκίας δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι οδήγησε τον εαυτό της σε ένα χάος και ότι θα έχει την ευθύνη για όποια ζημιά προκύψει από αυτή την εξέλιξη.
Παράλληλα, ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία δε θα υποχωρήσει από τα δικαιώματά της στην περιοχή και ότι σε διμερές επίπεδο μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα Ελλάδας και Τουρκίας, όμως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τη μαξιμαλιστική τακτική που έχει στη μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό της με την οικονομία, διαθέτει, όπως ισχυρίζεται, συναλλαγματικά αποθέματα για να διασώσει την ισοτιμία της λίρας, χωρίς ωστόσο να το έχει κατορθώσει. Επομένως, δημιουργούνται προβλήματα, όπως η άνοδος των τιμών σε βασικά αγαθά, αλλά και σε εταιρείες που αδυνατούν να αποπληρώσουν το δανεισμό τους.
«Πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα από τον Ερντογάν, ο οποίος θέλει να αποφύγει το ΔΝΤ», υποστήριξε.
Συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα δεν ήταν στις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται πως έχει αποφασίσει να την βάλει στο κάδρο δαιμονοποιώντας την.
«Η Τουρκία θέλει μέσα από μια συστηματική φθορά και καταπόνηση της Ελλάδας να μας οδηγήσει σε συνθηκολόγηση», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Μαρτζούκος υποστήριξε πως υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση και πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διαβάσουμε σωστά τον αντίπαλο.
«Η ανατολική μεσόγειος εκλαμβάνεται ως ύψιστο ζωτικό συμφέρον της Τουρκίας, γι’ αυτό πρέπει να δούμε σοβαρά τη στάση μας και δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι τους, να μη χτυπήσουμε πρώτοι», υποστήριξε.
«Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο και να μην πάμε σε διάλογο μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.
Σε περίπτωση που εξαναγκαστούμε να πάμε σε διάλογο, «πρέπει να είμαστε σαφείς ότι αυτός δεν μπορεί να είναι πολίτικος αλλά με νομική προσέγγιση, για θαλάσσιες ζώνες και μια σειρά από προϋποθέσεις».
«Δεν υπάρχει δυναμική υπέρ των κυρώσεων στην κατεύθυνση που επιθυμούμε εμείς. Η Τουρκία κινείται μεταξύ έντασης και διαλόγου, θέλει ένα διάλογο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της», υποστήριξε ο κ. Φίλης, ενώ ο κ. Μαρτζούκος επεσήμανε πως από το 2010 έως σήμερα, οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 86% και οι αντίστοιχες ελληνικές μειωθήκαν κατά 52%.