Για τις προκλήσεις της Τουρκίας και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που έρχεται προς κύρωση σήμερα στη Βουλή μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας και ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Βλάχος.
Ο κ. Βλάχος τόνισε πως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η Ελλάδα δεν πρέπει να παίξει το παιχνίδι της Τουρκίας και στρατηγικό συμφέρον της χώρας είναι να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου την Τουρκία – «πρέπει να γίνουν διερευνητικές επαφές και να καταστεί το Αιγαίο και η νοτιοανατολική Μεσόγειος περιοχή ασφάλειας και ειρήνης» είπε.
Από την πλευρά του ο κ. Μπάρκας μίλησε για την πατριωτική και εθνική στάση που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπου «δεν χωρούν μικροπολιτικές συζητήσεις».
Αναφερόμενος στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου παρουσία του γερμανού ομολόγου του Χ. Μάας, είπε ότι φανερώνει πως «η Τουρκία αρχίζει να «φουντώνει» ως προς την παρέμβασή της στην ανατολική Μεσόγειο».
Με την Τουρκία υπάρχουν μόνο δύο θέματα προς συζήτηση- υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ- και «τίποτα παραπάνω», συνέχισε ο κ. Μπάρκας. Σχολίασε επίσης πως η Τουρκία «δεν θα πρέπει να απομονωθεί σε μια διαδικασία πολεμικής σύρραξης» αλλά να έρθει σε διάλογο με την Ελλάδα. Παράλληλα η ΕΕ και η Γερμανία οφείλουν να πάρουν θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Ο κ. Παπαδημητρίου εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει τις απειλές της «έχει πει πάρα πολλά σε όλους τους τόνους. Εμείς λέμε λιγότερα και κάνουμε περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται ώστε στην ΕΕ να χτιστεί μια διαφορετική κατάσταση ως προς την αντιμετώπιση της Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι «πρέπει η Ευρώπη να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία».
Εξάλλου δήλωσε στενοχωρημένος για το «παρών» που θα δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στη Βουλή για την συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ.
Εξηγώντας τους λόγους της υπερψήφισης της συμφωνίας από το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Βλάχος σημείωσε πως η συμφωνία Ελλάδας -Αιγύπτου ναι μεν αφορά μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, παρόλα αυτά είναι μια θετική συμφωνία διότι ακυρώνει το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.
«Παρόλα αυτά παραμένουν ανοιχτά αρκετά ζητήματα» συμπλήρωσε.
Για το ίδιο θέμα, ο κ.Μπάρκας σημείωσε πως η κυβέρνηση «τεχνηέντως δεν έχει εξηγήσει τη συμφωνία στον ελληνικό λαό». «Η συγκεκριμένη συμφωνία αφήνει κενή και εκτεθειμένη μια ολόκληρη περιοχή που είναι δική μας».
Τέλος και οι τρεις σχολίασαν το επεισόδιο δυτικά της Χάλκης κατά το οποίο Τούρκοι παρεμπόδιζαν διάσωση προσφύγων.
Στην συνέχεια μάλιστα, ελληνικό ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού παρεμποδίστηκε από τουρκική ακταιωρό στην προσπάθειά του να προσεγγίσει πλοίο για διάσωση ναυτικού.
Το ελικόπτερο επιχειρούσε να προσεγγίσει φορτηγό πλοίο στο οποίο είχε τραυματιστεί μέλος του πληρώματος, έπειτα από τη διάσωση προσφύγων μετά το ναυάγιο πλοιαρίου στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης.