Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησε η Ελλάδα στο Αιγαίο. Σε χρόνο μηδέν η Ελλάδα βρέθηκε να συντονίζει μια διακλαδική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης περισσότερων των 100 μεταναστών που βρέθηκαν στη θάλασσα ανοιχτά της Χάλκης σε διεθνή ύδατα αλλά εντός του ελληνικού FIR.
Μια θαλαμηγός ακολουθώντας πορεία σε διεθνή ύδατα σύμφωνα με τη νέα τακτική των διακινητών εκπέμπει σήμα κινδύνου λίγο πριν τη δύση του ηλίου και αμέσως ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΛΣ δεσμεύει τέσσερα παραπλέοντα φορτηγά πλοία τα οποία αρχίζουν την περισυλλογή των ναυαγών. Το σκάφος των δουλεμπόρων έχει αρχίσει να βυθίζεται.
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες δεν φορούν καν σωσίβια ωστόσο gfx στο σημείο άμεσα σπεύδουν δυο πλωτά του ΛΣ και δυο σούπερ πούμα, ένα της ΠΑ και ένα του ΠΝ. Κι ενώ τα πλωτά του ΛΣ μαζί με άλλα σκάφη από τη Χάλκη και τη Ρόδο συντονίζουν τις ενέργειές τους για την παραλαβή από τα φορτηγά πλοία των διασωθέντων το ελικόπτερο της ΠΑ καλείται να παραλάβει και έναν τραυματία ναυτικό.
Όμως οι τουρκικές ακταιωροί που φτάνουν τελευταίες στην περιοχή αρχίζουν τις παρενοχλήσεις και σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες σημάδευαν το ελικόπτερο με τους προβολείς τους ενώ την ΄ίδια στιγμή από το παραπλέον τουρκικών σημάδευαν με λέιζερ τον πιλότο του σούπερ πούμα.
Οι τουρκικές ακταιωροί αν και έφτασαν τελευταίες επιχείρησαν να καμφισβητήσουν το ελληνικό FIR κάνοτνας συνεχείς παρεμβάσεις μέσω ασυρμάτου.
Οι τουρκικές ακταιωροί σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο σημείο προχωρούσαν και σε ηχητικές παρεμβολές ακόμη και με παραπλανητικά μηνύματα στα ελληνικά θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την επιχείρηση και αδιαφορώντας για την ασφάλεια των ναυαγών.
Ήταν μια σαφής προσπάθεια αμφνισβήτησης από τη πλευρά της Τουρκίας της ελληνικής κυριαρχίας με τον πρωθυπουργό να συγχαίρει τους άνδρες των σωμάτων που πήραν μέρος στην επιχείρηση. «Είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική».
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του ΛΣ η τουρκική ακτοφυλακή απαίτησε από τον τούρκο πλοίαρχο να του παραδώσει και τους 19 μετανάστες που είχε περισυλλέξει παραβιάζοντας και τους κανόνες έρευνας και διάσωσης.
«Ίσως να ήταν και σχεδιασμένο. Ήταν εύκολο να το μάθει η τουρκική ακτοφυλακή οτι υπήρχε τουρκικό πλοίο εκεί το οποίο το πίεσε το πρεσάρισε, το παραδέχτηκε και ο ΄ίδιος πλοίαρχος ότι τον πιέσανε να παραδώσει τους διασωθέντες σε αυτούς».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις ακταιωρούς παρενόχλησε και πλοίο του ΛΣ δημιουργώντας έντονο κυματισμό στην προσπάθεια των λιμενικών να προσεγγίσουν φορτηγό πλοίο.
Η ελληνική ακτοφυλακή διέσωσε και μετέφερε με ασφάλεια πέντε μετανάστες στην Κάρπαθο και 72 στη Ρόδο ενώ συνελήφθησαν και τρεις διακινητές οι οποίο δήλωσαν ως τελικό προορισμό τα ιταλικά παράλια.
Το χρονικό της νύχτας που θύμισε ΙΜΙΑ
Σύμφωνα με τον Μαρίνο Γκασιάμη, η Τουρκία ισχυρίζεται τα τελευταία χρόνια ότι το Αιγαίο ανήκει στη δικιά της δικαιοδοσία για έρευνα και διάσωση. Μάλιστα ενώ συνήθως δεν παρεμβαίνει εχθές φάνηκε έτοιμη να το πράξει, στέλνοντας δύο ακταιωρούς στο σημείο οι οποίες ξεκίνησαν να εκπέμπουν μήνυμα προς τα ελληνικά μέσα ότι «βρίσκεστε σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας, παραχωρήστε αμέσως».Από την πλευρά της πολεμικής αεροπορίας επισημάνθηκε ότι έγινε χρήση και λέιζερ.