Η είδηση για τον εντοπισμό τουλάχιστον τριών ασθενών που επαναμολύνθηκαν από κορωνοϊό μέσα σε λίγους μήνες, έχει προκαλέσει αναταράξεις στην επιστημονική κοινότητα, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για διαφορετικό στέλεχος του ιού.
Από τους τρεις ασθενείς που επιβεβαιωμένα μολύνθηκαν δεύτερη φορά από τον κορωνοϊό, ο ένας είναι ένας 33χρονος από το Χονγκ Κονγκ, που είχε νοσήσει τον Μάρτιο, ανάρρωσε, αλλά στα μέσα Αυγούστου βρέθηκε και πάλι θετικός, μετά την επιστροφή του στο Χονγκ Κονγκ από την Ισπανία, μέσω Βρετανίας.
Οι άλλες δύο περιπτώσεις επαναμόλυνσης εντοπίστηκαν στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Ο Ολλανδός ασθενής είναι ηλικιωμένος με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στο Βέλγιο, πρόκειται για μία 50χρονη γυναίκα.
«Η πρώτη φορά που μολύνθηκε ήταν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Ήταν μία τυπική μόλυνση από τον κορωνοϊό, όχι τόσο βαριά για να νοσηλευτεί, ωστόσο νόσησε. Η δεύτερη μόλυνση ήταν ακριβώς τρεις μήνες αργότερα, με πανομοιότυπα συμπτώματα, αλλά μικρότερης διάρκειας, μόλις μίας εβδομάδας» σημείωσε ο Βέλγος ιολόγος, Μαρκ Βαν Ρανστ.
Και στις τρεις περιπτώσεις, οι εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν ότι για τις επαναμολύνσεις οφείλεται διαφορετικό στέλεχος του ιού.
«Αυτό που είδαμε σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι ο ιός έχει τέτοιες διαφορές, που δεν μπορεί να είναι ο ίδιος» πρόσθεσε η Ολλανδή ιολόγος Μαριόν Κόοπμανς.
Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό πρακτικά για τα υπό έρευνα ή και υπό παραγωγή εμβόλια;
KIOY, ΜΑΡΚ ΒΑΝ ΡΑΝΣΤ – Βέλγος ιολόγος
«Οι ιοί μεταλλάσσονται. Κι αυτό σημαίνει ότι ένα πιθανό εμβόλιο δεν θα είναι επαρκές για πάντα ή ακόμη και για 5-10 χρόνια. Όπως συμβαίνει και με τη γρίπη, θα πρέπει να επανασχεδιάζεται αρκετά τακτικά» τόνισε ο Βαν Ρανστ.
Οι ειδικοί πάντως τονίζουν ότι είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, καθώς δεν είναι ακόμη καν σαφές εάν οι περιπτώσεις επαναμόλυνσης είναι μεμονωμένες ή εάν θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες.