Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται οικονομικά από την υγειονομική κρίση.
Μεταξύ των μέτρων στήριξης, είναι η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής που όπως είπε θα είναι διευρυμένη και θα καλύψει περισσότερες επιχειρήσεις.
Σε ότι αφορά τους ανέργους, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε δύο άξονες για να αντιμετωπίσει το θέμα.
«Δεν θα αδειάσουμε τους ανθρώπους όταν η οικονομία δεν παράγει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Θα βοηθήσουμε όσους ανθρώπους δεν μπορούν να βρουν δουλειά και δεύτερον θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας έξτρα κίνητρα σε επιχειρήσεις που μπορούν να προσλάβουν εργαζόμενους» σημείωσε.
Επιχειρήσεις
Σχετικά με τις επιχειρήσεις, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ανά κλάδο, αλλά βάσει του τι συμβαίνει στην κάθε επιχείρηση.
«Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Αύγουστο καλύτερες από τον Ιούλιο, αλλά άνισες. Υπάρχουν επιχειρήσεις και κλάδοι με σοβαρές μειώσεις, ακόμα 60-70% στον τουρισμό, ενώ άλλες έχουν 20-30% άνοδο. Η οικονομία είναι ακόμη σε αναταραχή. Πρέπει οι παρεμβάσεις να είναι εξατομικευμένες. Όπως εξατομικευμένη είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή» δήλωσε.
Ταμείο Ανάκαμψης
Αναφορικά με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξήγησε ότι η Ελλάδα θα εκταμιεύσει περί τα δύο δισ. το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Πρόσθεσε, δε, πως το τελικό εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα παρουσιαστεί τον Γενάρη του 2021 στην Κομισιόν
Ενοίκια
Για τα ενοίκια, ο αναπληρωτής υπουργός, ζήτησε «να ισορροπήσει η αγορά με βάση όσα έχουν συμβεί αλλά και με τη βοήθεια του κράτους», προαναγγέλλοντας ότι θα παραταθούν «λάποιες αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων. Θα αφορούν περιορισμένους κλάδους που πλήττονται σημαντικά».
Ύφεση
Τέλος, εκτίμησε ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί περί το 10%, εκφράζοντας την ευχή να είναι μικρότερη, τονίζοντας ωστόσο, ότι επίκεινται ακόμα τέσσερις μήνες μεγάλης αβεβαιότητας.