Αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες πληροφορίων το τελευταίο 24ωρο σήμαναν συναγερμό βλέποντας τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ένα παραλήρημα που κράτησε 18 ολόκληρα λεπτά και μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο Αnadolu κυρίες και κύριοι o Τούρκος Υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ εμφανώς εκνευρισμένος δεν σταμάτησε λεπτό να εξαπολύει ευθείες απειλές εναντίον της Αθήνας προαναγγέλοντας νεες επιθετικές ενέργειες αν όπως είπε η Αθήνα δεν προσέλθει σε διάλογο.
Οι κινήσεις των Τούρκων δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τα ραντάρ των Αμερικανικών και Ισραηλινών υπηρεσιών κινητοποιώντας τους ισχυρούς ηγέτες του πλανήτη. Χθες το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ, εμφανώς ανήσυχος για την αυξανόμενη ένταση, σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε διαδοχικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογαν ζητώντας οι δυο πλευρές να δεσμευτούν άμεσα σε διάλογο.
Το Βερολίνο μετά το πρώτο ναυάγιο θα επιχειρήσει νέα διαμεσολάβηση με τις πληροφορίες να θέλουν τη Γερμανίδα καγκελάριο να τηλεφωνεί εκ νέου αύριο στο Τούρκο πρόεδρο.
Αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες πληροφορίων το τελευταίο 24ωρο σήμαναν συναγερμό βλέποντας τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η συγκέντρωση μέσα σε λίγες ώρες ακόμη μεγαλύτερης δύναμης πυρός στην περιοχή και τους στρατούς Ελλάδας και Τουρκίας να σημαδεύουν ο ένας τον άλλο, σήμαναν συναγερμό στην Ουάσιγκτον.
Ο Ντόναλτ Τράμπ από το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών και με το βλέμμα του στραμμένο και στην ελληνοαμερικανική κοινότητα σήκωσε το τηλέφωνο των απόρρητων συνομιλιών του Οβάλ Γραφείου και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το κρυπτογραφημένο τηλεφώνημα γίνεται με την ειδική συσκευή κρυπτογράφησης της αμερικανικής πρεσβείας. Τη συνομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού καταγράφουν η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.
Είναι ανησυχητική η αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΝΑΤΟϊκών συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν για διάλογο.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση οτι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις».
Στη συνέχεια ο Ντόναλτ Τραμπ κάλεσε στο τηλέφωνο και τον φίλο του Ταγίπ Ερντογάν, ένα τηλεφώνημα διαφορετικό όπως φαίνεται απο άλλες συνομιλίες τους μέχρι τώρα.
«Δεν είναι η Τουρκία αυτή που αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο».
Εκνευρισμός στην Άγκυρα
Η πυροσβεστική παρέμβαση Τράμπ μπορεί να έριξε τους τόνους σε επίπεδο άμυνας όξυνε όμως τα νεύρα στην Τουρκία με τον Χουλουσί Ακάρ πότε να δηλώνει έτοιμος για διάλογο και πότε να επισείει το casus belli.
«Από την άλλη βλέπουμε τη συμπεριφορά των συμμάχων μας των Ελλήνων, των γειτόνων μας. Όλα είναι δικά μας. Όλα είναι δικά μας. Μόνο εκείνοι έχουν δίκιο. Εδώ υπάρχει μια Τουρκία 83 εκατομμυρίων και 780 τ.χλμ. Εμείς δεν έχουμε καθόλου δικαιώματα;»
Την τουρκική νευρικότητα ενέτεινε και το γεγονός ότι αμέσως μετά το τηλεφώνημα ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωε στη Βουλή την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ και στην Κρήτη στα όρια της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ.
«Εχει δοθεί εντολή για να αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων ώστε να κάνουμε επέκταση των χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο».
Μεσογειακή σκακιέρα
Η Ανατολική Μεσόγειος θυμίζει διπλωματική σκακιέρα σε μια παρτίδα υψηλής διπλωματίας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνει μικρά βήματα στέλνοντας όμως ισχυρά σήματα για αποφυγή των επιθετικών ενεργειών.
Η Καγκελάριος Μέρκελ είναι εκείνη που με την ελευθερία των κινήσεων που τις δίνει η γερμανική προεδρία στην ΕΕ παίρνει τις πρωτοβουλίες των κινήσεων για έναρξη διαλόγου και ο Πρόεδρος Μακρόν χαράσσει την ευρωπαϊκή αμυντική ομπρέλα σε Ελλάδα και Κύπρο. Αίνιγμα παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος μέχρι απο θέση παρατηρητή δεν αποκλείεται να κάνει την κίνησή του στην ταραγμένη Μεσόγειο.
«Η Γερμανία έχει εργαστεί σκληρά για να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση και σήμερα θα συζητήσουμε τον σωστό δρόμο προς τα εμπρός και τις επιλογές που έχουμε».
«Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με την Ελλάδα και την Τουρκία. Το μήνυμά μου είναι ότι η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ο διάλογος και η αποκλιμάκωση είναι προς το συμφέρον όλων».
Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις
Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Θεωρούν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι.
«Πιστεύω θα υπάρξει τηλεφωνική συνομιλία από την Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο Ερντογάν την Παρασκευή».
Η συνομιλία αυτή με τα ανοιχτά μικρόφωνα μπορεί να αποκάλυψε την αυριανή συνομιλία της Γερμανίδας Καγκελάριου με τον Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο η Ελλάδα βάζει για μια ακόμη στο στόχαστρο τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τις αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του.
«Κρείττον του λαλείν το σιγάν. Έχει ένα ξεκάθαρο μαν ντέιτ για κυρώσεις». Είναι πολύ ξεκάθαρο τον μαν ντειτ από το Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων και αυτή η εντολή περιλαμβάνει ένα κατάλογο κυρώσεων.
Ο Υπουργός εξωτερικών πριν το γεύμα εργασίας της άτυπης συνόδου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ στον οποίο για μια ακόμη φορά κατήγγειλε την τουρκική προκλητικότητα ως υπονομευτική της συνοχής της συμμαχίας.
«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει τις προθέσεις καθαρά, αν η Άγκυρα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο».
Αιχμές για καθυστέρηση της κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ στο θέμα των κυρώσεων αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προς αυτή την κατεύθυνση.