Προβληματισμό έχει δημιουργήσει στο υπουργείο Παιδείας η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, κάτι που ενδέχεται να μεταθέσει την επαναλειτουργία των σχολείων για τις 14 Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε απευθύνει κάλεσμα στους παρεθεριστές, να επιστρέψουν έως τις 31 Αυγούστου στην Αθήνα, ώστε να μεσολαβήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα έως ότου χτυπήσουν τα κουδούνια για τη νέα σχολική χρονιά.
Όπως και να έχει, η τελική απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων θα ληφθεί στη 1 Σεπτεμβρίου από το υπουργείο Παιδείας, με την επιδημιολογική κατάσταση που θα βρίσκεται τότε η χώρα να παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση.
Τι γίνεται με απουσίες, τηλεκπαίδευση και μάσκες
Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, πλέον, η απουσία μαθητή δικαιολογείται αν νοσεί από τον κορωνοϊό ο ίδιος ή κάποιος που κατοικεί μαζί του, ή αν ανήκει σε συγκεκριμένες κατηγορίες ομάδων αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές θα οριστούν από την Εθνική Επιτροπή.
Στην περίπτωση νόσησης από τον κορωνοϊό, θα απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης, ενώ στην περίπτωση που ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, θα απαιτείται προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας. Στους μαθητές που θα απουσιάζουν σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα παρέχεται τηλεκπαίδευση.
Σε ότι αφορά στην τηλεκπαίδευση, αυτή θα παρέχεται:
Σε περίπτωση απουσίας μαθητή για ειδικό λόγο που συνδέεται με τον κορωνοϊό (όταν νοσεί ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί μαζί του, ή όταν ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου),
σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος ή σχολείου λόγω κορωνοϊού.
Αναχορικά με τη μάσκα, σύμφωνα με το υπουργείο είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς, μία πραγματική «ασπίδα προστασίας» και για τους ίδιους και για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και για τους οικείους τους. Έτσι, η μάσκα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο όλων στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου.
Μάλιστα, όποιος δεν φοράει μάσκα, δεν θα μπορεί να εισέρχεται στο σχολείο. Είναι ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας να ελέγχουν ότι τα μέτρα τηρούνται από όλους.
Ταυτόχρονα, προβληματισμός επικρατεί στο χώρο των εκπαιδευτικών, καθώς αναμένεται να επιστρέψουν προσεχώς στις θέσεις τους, χωρίς να έχουν υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό.
Προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη
Προβληματισμός επικρατεί σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα κορωνοϊού.
Και στις δύο περιοχές έχουν ενταθεί οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ από την Δευτέρα, ισχύουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα στα Χανιά.
Η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη μεγαλόνησο, έχει δημιουργήσει φόβο, ότι μετά τα Χανιά, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, θα επιβληθούν και στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου έκτακτα μέτρα.
Στη Θεσσαλονίκη, από χθες μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 65 παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ λουκέτο για 15 μέρες και 3.000 πρόστιμο μπήκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τέλος, στα Χανιά, επιβλήθηκαν χθες 33 πρόστιμα επιβλήθηκαν χθες για μη χρήση μάσκας και 29 την Τρίτη.