Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, τα όσα συζητήθηκαν στο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ, το άνοιγμα των σχολείων και την πιθανότητα αυστηροποίηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ικανοποιημένος από τα όσα συζητήθηκαν στο άτυπο σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. εμφανίστηκε ο κ. Πέτσας, που στάθηκε στον κατάλογο των κυρώσεων που είχε δεσμευθεί να καταθέσει ο κ. Μπορέλ και πλέον υπάρχουν στο τραπέζι σε περίπτωση που η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει την ένταση.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο βασική επιδίωξη της χώρας είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία κι ως εκ τούτου απεύχεται την χρησιμοποίηση των κυρώσεων από πλευράς Ε.Ε.
«Όλο το προηγούμενο διάστημα, λέγαμε σε όλους τους τόνους, ότι υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης με συνέπεια και συνέχεια και υπάρχει και ο δρόμος των κυρώσεων.
Αυτή την στιγμή έχουμε ως αποτέλεσμα έναν κατάλογο κυρώσεων τον οποίο ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει ο κ. Μπορέλ και τον κατέθεσε και συζητήθηκε σήμερα στο άτυπο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων», τόνισε αρχικά.
«Αυτός ο κατάλογος είναι στο τραπέζι ώστε να δείχνει ότι η Ευρώπη στηρίζει και την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και καταλαβαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μια αξιόπιστη απειλή προς την Τουρκία για να τερματίσει την παραβατική της συμπεριφορά.
Κρατάμε ως θετικό τον κατάλογο κυρώσεων, ελπίζουμε ποτέ να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί γιατί επιθυμούμε πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και πιστεύουμε ότι έστω τώρα μπορεί να αποκλιμακώσει την προκλητική της συμπεριφορά και να έχουμε αυτό που επιθυμούμε, σχέσεις καλής γειτονίας», πρόσθεσε.
«Είμαστε ικανοποιημένοι, το δήλωσε και ο κ. Δένδιας γιατί υπάρχει αυτό που είχε δεσμευτεί ο κ. Μπορέλ, και είναι κάτι που χαιρέτησαν όλα τα κράτη – μέλη. Με αυτό ως κεκτημένο, αλλά προσβλέπουμε ότι δεν θα χρειαστεί», υπογράμμισε σχετικά με το αποτέλεσμα της έκτακτης συνόδου.
Αναφορικά στην επικινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλαντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Πέτσας τόνισε ξεκάθαρη πως υπάρχει πρόθεση από πλευράς του, να συνδράμει προς «την έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο».
«Είναι σίγουρα θετικό το γεγονός ότι σε μια επιβαρυμένη ημέρα ο κ. Τραμπ αφιέρωσε αρκετό χρόνο για αυτές τις συνομιλίες, για να δείξει ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν ένταση στην περιοχή, αλλά σταθερότητα. Κρατάμε ότι επιθυμούν αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, αυτό ήταν το πνεύμα της συνομιλίας.Υπάρχει διάθεση να έχει ενεργό ρόλο για να υπάρξει η έμπρακτη αποκλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν μια σειρά πράγματα που περιγράφουν την έμπρακτη αποκλιμάκωση. Δεν αρκεί να λήξη μια παράνομη Navtex. Θα πρέπει να περάσουν κι άλλα στάδια, κι άλλες ημέρες, που να δείχνει ότι αυτό που λέει κανείς, το εννοεί.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να σταθμίσει κανείς για να δει αν υπάρχει ειλικρινής πρόθεση από πλευράς Τουρκίας, να ακολουθήσουμε ένα πλαίσιο συζήτησης το οποίο λέμε ότι δεν είναι ακορντεόν, είναι συγκεκριμένο έχει στον πυρήνα του διερευνητικές επαφές προκειμένου να οριοθετηθούν θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε.
«Το αν είναι επιθετικός στα λόγια ή στις πράξεις πρέπει να το σταθμίσουμε με ότι έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Τους τελευταίους αρκετούς μήνες είχαμε τρεις περιπτώσεις, η πρώτη ήταν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο δεν πέρασε λόγω των συντονισμένων ενεργειών της Ελλάδας.
Δεύτερο ήταν το επεισόδιο στον Έβρο με τη φούσκα του εκβιασμού απέναντι σε Ελλάδα και Ε.Ε. να σκάει και τρίτον, ότι όταν ο ίδιος προσπαθεί να διαμορφώσει με άκυρα μνημόνια κάποια τετελεσμένα, έρχεται η Ελλάδα και πολύ σύντομα οριοθετεί θαλάσσιες περιοχές με Ιταλία και Αίγυπτο. Ήρθε η ώρα να αποκλιμακωθεί η ένταση και να ξεκινήσει ο διάλογος εκ νέου από εκεί που τον αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016», σημείωσε σχετικά με τον τρόπο δράσης της γείτονα χώρας.
Ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τις αποφάσεις της σημερινής σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι είναι πιθανή κατά μία εβδομάδα η παράταση στο άνοιγμα των σχολείων μην επιδημιολογική εικόνα (αριθμός κρουσμάτων κλπ).
«Η αρχική ημερομηνία ήταν 7 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να έχουμε παράταση κατά μία εβδομάδα, θα αποφασισθεί την Τρίτη 1 του μήνα, αν θα έχουμε αυτή την παράταση. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ που βρίσκονται σήμερα, με κρούσματα στα επίπεδα που έχουμε σήμερα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει παράταση.
Αν υπάρξει μια ραγδαία αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες θα μείνουμε στο 7/9. Αλλά περιμένουμε πάντα την εισήγηση των ειδικών μέχρι τις 31/8 προκειμένου να πάρουμε τις αποφάσεις μας, 1/9.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι γονείς να φροντίσουν ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα αστικά κέντρα, στις οικείες τους, ώστε να έχουμε ένα διάστημα στο οποίο θα είναι με τις οικογένειές τους, θα περιορίσουν τις επαφές τους όσο είναι δυνατόν, για να μην ξεκινήσουμε τα σχολεία κατευθείαν από το σπίτι του παππού, από τις διακοπές γιατί αυτό ενέχει κίνδυνο μετάδοσης».
Ενώ σχετικά με την πιθανότητα αυστηροποίησης των μέτρων, κατέστησε σαφές ότι «δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο», ενώ τόνισε πως «σήμερα θα ανοινωθούν παρατάσεις από τα μέτρα που λήγουν 31/8 τα πιο πολλά από αυτά είναι οριζόντια και θα υπάρξουν και κάποια τοπικού χαρακτήρα».