Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα παραμένουν τα ημερήσια περιστατικά μολύνσεων από το νέο κορωνοϊό, με 270 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο αλλά και 5 θανάτους, που δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Εξάλλου, ο Αύγουστος αναμένεται να κλείσει με αρνητικά ρεκόρ, καθώς τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν καταγραφεί 1.708 κρούσματα και 22 νεκροί.
Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι τα νεαρά άτομα που επιστρέφουν από διακοπές με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάγνωστα, κι ως εκ τούτου οι μεταδόσεις τους να μην μπορούν να ιχνηλατηθούν.
Η διασπορά της πανδημίας έχει θέσει σε «πορτοκαλί συναγερμό» την κυβέρνηση η οποία παρατείνει για 14 ημέρες τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού, όπως είναι: η τήρηση των αποστάσεων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, οι αποστάσεις στις παραλίες, τα προσωρινά μέτρα για τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές τελετές, η αναστολή των πανηγυριών, η αναστολή των επισκεπτηρίων σε γηροκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Ταυτόχρονα, από σήμερα στις 6 το πρωί επιβάλλονται έκτακτα μέτρα σε Λέσβο, Ζάκυνθο και Ημαθία, για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
Στον «αέρα» παραμένει η ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία, ενώ «αγκάθι» για γονείς και εκπαιδευτικούς αποτελεί ο συνωστισμός των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, η λειτουργία ολιγομελών τμημάτων είναι τεχνικά αδύνατη και δημοσιονομικά δυσβάσταχτη.
Η Υπουργός Παιδείας, πάντως, δεν απέκλεισε το λουκέτο σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων.
Οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν την ερχόμενη Τρίτη.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να υψώσει τείχος προστασίας που θα κρατήσει μακριά από τους οίκους ευγηρίας τον φονικό ιό.
Συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την προστασία των φιλοξενουμένων και των εργαζομένων στα γηροκομεία ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, συμμετέχοντας στην τακτική ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό, στο υπουργείο Υγείας.
Όπως είπε η κυρία Μιχαηλίδου, «η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας οφείλει να είναι το πρώτο μας μέλημα. Οι μονάδες αυτές προστατεύθηκαν αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη φροντίδα που παρείχαν και συνεχίζουν να παρέχουν στους ηλικιωμένους που φροντίζουν».
Πρόσθεσε δε ότι «καταρτίσαμε μια δέσμη μέτρων, προκειμένου να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους».
Σχέδιο δράσης τριών αξόνων
1) Επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων λειτουργίας των δομών αυτών.
Αυστηρές προϋποθέσεις για την εισαγωγή στις μονάδες αυτές. Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους, εφόσον δεν μπορούν να υπάρχουν οι αποστάσεις που προβλέπονται. Θα προβλέπεται επίσης ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και για άλλες ασθένειες. Το προσωπικό να μην εργάζεται σε πάνω από μια μονάδες.
2) Εντατικοποίηση και αυστηροποίηση της συμμόρφωσης στις οδηγίες:
Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε και στην αύξηση προστίμων. Αν και οι έλεγχοι αυτοί έχουν κυρίως προληπτικό χαρακτήρα
3) Κατά προτεραιότητα διενέργεια μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού.
Έχουμε ήδη σχεδιάσει πλάνο αυξημένων ελέγχων. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, έχουμε ήδη καταρτίσει δύο συντονιστικές μονάδες».