Η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής ΝΔ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής ΚΙΝ. ΑΛ, σχολίασαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, τον κατάλογο των πιθανών κυρώσεων και την διαχείριση της κατάστασης από πλευρά κυβέρνησης.
«Κόκκινο πανί» αποτελεί για την Τουρκία το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για κυρώσεις τον Σεπτέμβριο, καθώς και η ανυποχώρητη στάση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την Άγκυρα να συνεχίζει μαινόμενη τις προκλήσεις τόσο σε φραστικό επίπεδο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ανάγκη αποκλιμάκωσης υπογράμμισε η κυρία Σπυράκη, που στάθηκε στον κατάλογο των κυρώσεων και στο χρονικό περιθώριο που μεσολαβεί ως τις 24/9 και την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
«Είναι απαραίτητο να πάμε σε αποκλιμάκωση, γιατί η Τουρκία βλέπει την περίοδο αυτή ως ένα παράθυρο ευκαιρίας, και λόγω της προεκλογικής περιόδου στην Αμερική.
Και ταυτόχρονα αισθάνεται έντονη πίεση και από τη συζήτηση που έγινε στο συνέδρια των ΥΠΕΞ της ΕΕ για το ενδεχόμενο συγκεκριμένων κυρώσεων, κι από το χρονικό διάστημα που έχει ως τις 24/9 να αποκλιμακώσει την περιοχή. Είναι απαραίτητο να πάμε σε αποκλιμάκωση γιατί η συσσώρευση δυνάμεων με αυτά τα χαρακτηριστικά στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.», σημείωσε συγκεκριμένα η κυρία, Μαρία Σπυράκη.
«Η κυβέρνηση και η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και του γνώμονα του δικαίου της θάλασσας. Ο δρόμος σύμφωνα με τον οποίο η ελληνική πλευρά κατορθώνει να πετύχει αμοιβαία αποδεκτούς συμβιβασμούς με κοινό όφελος όπως την οριοθέτηση των ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.
Για να φτάσουμε σε σημείο να συζητάμε για κυρώσεις που πλήττουν την καρδιά της τουρκικής οοικονομίας, όπως είναι η αποκοπή χρηματοδότησης από την ευρωπαϊκή τράπεζα», πρόσθεσε σχετικά με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.
«Κυρώσεις ακούμε, και κυρώσεις δεν βλέπουμε»
«Το μόνο που μπορεί να βάλει φρένο στους κλιμακούμενους τσαμπουκάδες του Ερντογάν είναι οικονομικές κυρώσεις από την Ε.Ε. Αυτό πονάει τον Ερντογάν. Προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αποκλιμάκωση και διάλογο.
Το κρίσιμο θέμα είναι να δούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια και δυστυχώς η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα είναι ελειμματική. Το ζητούμενο πια είναι στην Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την υλοποίηση κυρώσεων.
Κυρώσεις ακούμε, και κυρώσεις δεν βλέπουμε. Πριν από μήνες η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν είναι στην πολιτική της η κυβέρνηση και τώρα της ζητά», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Παπαδημούλης.
Με τον κ. Ανδρουλάκη να κινείταi προς την ίδια κατεύθυνση σημειώνοντας πως: «Ο κατάλογος των κυρώσεων που περιγράφεται από το συμβούλιο των ΥΠΕΞ είναι ένας άτολμος κατάλογος που διευρύνει τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες και στην ουσία απαγορεύει στα πλοία που συμμετέχουν να λιμενίζονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια ή να προμηθεύονται από ευρωπαϊκές εταιρείες. Αυτά δεν αρκούν και φαίνεται από το γεγονός ότι οι προκλήσεις συνεχίζονται.
Οι προκλήσεις κλιμακώνονται και πλέον δεν μιλάμε για διμερή θέματα, χρειάζεται μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική. Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν έχει κανένα αξιακό στοιχείο με τις αξίες της Ε.Ε. Προχθές πέθανε από απεργία πείνας μέσα στις τουρκικές φυλακές μια δικηγόρος φυλακισμένη με τον τρομονόμο του Ερντογάν, που πάλευε για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, ερωτηθείσα για την πιθανότητα να οδηγηθούμε στο διεθνές δικαστήριο, σημείωσε ότι πρέπει να εξετάζουμε το ζήτημα βήμα – βήμα.
«Είναι σημαντικό να καταλήξουμε στον κατάλογο των κυρώσεων γιατί αυτό είναι το ισχυρότερο αποτρεπτικό όπλο που έχει η Ε.Ε. Η Τουρκία προκαλεί το κοινό αίσθημα της Ευρώπης. Στόχος είναι η αποκλιμάκωση. Όταν αυτό γίνει, θα πέσει στο τραπέζι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας κι αν οι διαβουλεύσεις δεν αποδώσουν θα πάμε στην Χάγη. Ένα βήμα τη φορά», τόνισε συγκεκριμένα.
Με τον κ. Παπαδημούλη να αναφέρεται στην πολιτική που ακολουθούν Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες. «Πρέπει να γίνει εφαρμογή οικονομικών πιέσεων στην Τουρκία ως μοχλού πίεσης για να σταματήσει της προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες. Διάλογος υπό την απειλή όπλων δεν γίνεται.Το κλειδί είναι να καταλάβουμε ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ κρατούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον απειλούντα και τον απειλούμενο».
«Όποιος νομίζει ότι υπάρχει προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα. Ποιες οικονομικές κυρώσεις πρέπει να τεθούν στο τραπέζι; Πρέπει να πιέσουμε τον ευρωπαϊκό παράγονται να βάλει στο τραπέζι την Τουρκία με ένα μόνο θέμα ''έλατε να συζητήσουμε την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης'', σε αυτή να εντάξουμε αυτόματες κυρώσεις, όταν η χώρα αυτή παρανομεί στο εσωτερικό και το εξωτερικό της», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκη που σχολίασε την σιωπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.