Με πρωτόγνωρες συνθήκες, κυρίως για τους μαθητές άνω των ένδεκα ετών, ξανάνοιξαν από το πρωί τα σχολεία στη Γαλλία.
Συνολικά 12 εκατομμύρια μαθητές επιστρέφουν από σήμερα στα θρανία. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους δασκάλους και καθηγητής, καθώς και για όλους των μαθητές γυμνασίων και λυκείων.
Ιατρικές ενώσεις και συνδικάτα εκπαιδευτικών επιμένουν ότι θα έπρεπε να φορούν μάσκες όλοι οι μαθητές άνω των 6 ετών, στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων. Ζητούν μικρότερες τάξεις, περισσότερα μαθήματα εξ’ αποστάσεως, καθώς και σαφείς οδηγίες για να μην μετατραπούν τα σχολεία σε νέες εστίες εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα περισσεύει.
«Τα παιδιά αρρωσταίνουν εύκολα, από διάφορες ασθένειες. Ζητούμενο θα είναι να εξακριβωθεί εάν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού. Σε περίπτωση που παρουσιάσει κάποιο άτομα συμπτώματα, έχει ζητηθεί από τα σχολεία να κάνουν τεστ σε όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με τον ασθενή, είτε είναι μαθητής, είτε δάσκαλος, είτε μέλος του προσωπικού» ανέφερε ο Τζέιμς Βάσινα, δημοσιογράφος του France24.
Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών. Τόνισε ότι θα υπάρχουν περιορισμοί για να αποτραπεί ο συνωστισμός μαθητών σε διαδρόμους και άλλους χώρους των σχολείων. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην επαναλειτουργήσουν τελικά όλα τα σχολεία.
Ασάφειες στη Βρετανία
Με πολλές παλινωδίες και ασάφειες της κυβέρνησης και με κατά περίπτωση αυστηρούς κανόνες για τους μαθητές χτύπησε το πρωί το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς στην Αγγλία και στην Ουαλία.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνον για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και μόνον σε όσες περιοχές έχουν επιβληθεί τοπικά lockdown. Απουσία σαφών κανονισμών, κάθε σχολείο καλείται πρακτικά να λάβει μέτρα κατά βούληση…
Σε ένα σχολείο στο Μάντσεστερ, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται μια ρομποτική συσκευή απολύμανσης των χώρων με υπεριώδη ακτινοβολία.. Σε άλλα απαγορεύτηκε η χρήση στολών, ενώ αρκετά σχολεία, προβλέπουν μέχρι και αποβολή μαθητή, σε περίπτωση που βήξει ή φτερνιστεί επίτηδες μπροστά σε άλλους. Πάντως, το μέγα ερώτημα για το τι ακριβώς θα συμβεί, σε περίπτωση που εντοπιστεί σε σχολείο κρούσμα κορωνοϊού, παραμένει στον αέρα.
«Όταν υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού, θα είναι οι κατά τόπους υγειονομικές αρχές που θα δίνουν οδηγίες στο σχολείο κι αυτές θα αφορούν στην ιχνηλάτηση των επαφών και στην απομόνωσή τους» σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας της Βρετανίας, Νικ Γκιμπ, ενώ στο ερώτημα του δημοσιογράφου του Sky News, αν αυτό θα σημαίνει κατ’ ανάγκη κλείσιμο του σχολείου, απάντησε: «Όχι απαραίτητα».
Σε κάθε περίπτωση, για τους περισσότερους μαθητές είναι ήδη μία επιστροφή στα θρανία μετ’ εμποδίων.