Μετά τη μέγγενη των μνημονίων και την δεκαετή κοινωνική και οικονομική κρίση, η ελληνική οικονομία ήρθε αντιμέτωπη με ένα παγκόσμιο πρόβλημα και όσα αυτό προκαλεί στα δημοσιονομικά δεδομένα: Τον κορωνοϊό.
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Μελάς, σκιαγράφησε την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη νέα δύσκολη εποχή.
Ο καθηγητής πρότεινε την επέκταση του δικτύου ασφαλείας τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα, σε ότι αφορά τις δεύτερες, σημείωσε ότι πρέπει να είναι μια «αποφασιστική πρωτοβουλία ενίσχυσης, με οποιονδήποτε τρόπο».
«Πρέπει να περιοριστούν οι απώλειες των επιχειρήσεων. Κάποια μέτρα προσωρινά μέτρα, όπως η αναστολή εργασίας και η επιστροφή των προκαταβολών, ίσως πρέπει να γίνουν πιο μόνιμα» πρόσθεσε.
Επανέλαβε, έτσι, την ανάγκη λήψης μέτρων, ώστε «να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες» και «διαμέσω της κρατικής παρέμβασης να στηριχθούν όσες περισσότερες κατηγορίες γίνεται».
Σχετικά με την οικονομία γενικότερα, ο καθηγητής επισήμανε, ότι προκειμένου να κινηθεί χρειάζεται «είτε επενδύσεις, είτε κατανάλωση, είτε εξαγωγές. Ακόμα δεν έχουμε πόρους για να τους διοχετεύσουμε στην οικονομία», προσθέτοντας, ότι η ελληνική οικονομία χάνει πάνω από το 8% του ΑΕΠ της.
Επιπλέον, υποστήριξε, πως η συνέχιση της ανεργίας και τους επόμενους μήνες θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων.
Ακόμα, ανέφερε, ότι σύντομα η κυβέρνηση θα πάρει 2,5 δισ. από την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.
Τα 2,5 δισ που θα πάρει τώρα η κυβέρνηση από την έκδοση δεκαετούς ομολόγους
Τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα της μείωσης φόρων, καθώς την τρέχουσα περίοδο που αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμα, άρα δεν γίνεται να μειώνονται τα έσοδα.