Την ελληνοτουρκική επικαιρότητα, εξ’ αφορμής της αύξουσας τουρκικής προκλητικότητας και της υιοθέτησης εμπρηστικής ρητορικής έναντι της Ελλάδας, σχολίασαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής και ο αντιναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός.
Όπως υποστήριξε ο καθηγητής, η τουρκική ρητορική έχει φτάσει «σε επίπεδο παροξυσμού. Πρόκειται περί παραληρήματος», ενώ όπως είπε, η ρητορική αυτή απευθύνεται και σε ένα κομμάτι του εσωτερικού ακροατηρίου της γειτονικής χώρας που αρέσκεται σε τέτοιου είδους ιαχές.
Παράλληλα, σχολιάζοντας την παρατεταμένη παραμονή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εξήγησε πως αυτή δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα «ούτε νομικό ούτε τετελεσμένο».
Για τον κ. Υφαντή παραμένει ανοιχτός ο κίνδυνος τουρκικής προβοκάτσιας, ενώ σχετικά με το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που έκανε λόγο για εντολή Ερντογάν στους στρατηγούς του για κατάρριψη ελληνικού πλοίου ή αεροπλάνου, διεωρτήθηκε εάν θα μπορούσε η ηγεσία των τουρκικών ΕΔ να αρνηθεί στον πρόεδρο της χώρας της κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, μεταξύ των μέσων που διέρχονται οι Τούρκοι έναντι της Ελλάδας, είναι η προσπάθεια παγίδευσης της χώρας μας σε αντίδραση που θα εμπεριέχει στρατιωτική εμπλοκή, χωρίς να επιλέξει η Ελλάδα το χώρο και το χρόνο.
«Απεύχομαι αυτό το σενάριο, αλλά αν γίνει αυτό, καλό είναι να διαλέξουμε εμείς το πότε και το πού» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο κ. Σπανός, χαρακτήρισε προσχηματική τη διάψευση της Τουρκίας στο γερμανικό δημοσίευμα, καθώς όπως, είπε, ο τρόπος που λειτουργεί καθημερινά η Άγκυρα, αποδεικνύει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος.
Συνέχισε, τονίζοντας πως η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει ένα επεισόδιο «να το χρεώσει στη χώρα μας, για να μας σύρει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, με τον τρόπο και τους όρους που θέλει».
Τέλος, επισήμανε την ανάγκη για αυστηρές ευρωπαϊκές κυρώσεις έναντι του καθεστώτος Ερντογάν.