Ο κορωνοϊός βύθισε την ελληνική οικονομία, καθώς η ύφεση το β’ τρίμηνο του 2020 κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ 15,2%.
Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΚΠΑ Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος τόνισε ότι η ύφεση που καταγράφηκε στην Ελλάδα δεν είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, καθώς σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία ή την Ιταλία τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
Αν μάλιστα η ύφεση του β' τριμήνου συνδυαστεί με την ύφεση του α' τριμήνου, αναλόγως των συνθηκών, η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη θέση. «Το 15,2% είναι μεγάλο ποσοστό ύφεσης αλλά ήταν αναμενόμενο», σημείωσε.
Για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου εκτίμησε ότι τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα, καθώς πρόκειται για το διάστημα κατα το οποίο η οικονομία άνοιξε αν και με μεγάλες προφυλάξεις.
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις ως προς τα έσοδα που θα έχει η χώρα από τον τουρισμό. Ενώ τεράστια ζημιά έχει προκληθεί ιδίως στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.
Η κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι δύσκολη, σημείωσε, αφού αναμενόταν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% και τώρα θα πάμε σύμφωνα με εκτιμήσεις σε έλλειμμα της τάξης του 5-6%.
«Οι δυνατότητες περιορισμού των φορολογικών συντελεστών είναι περιορισμένες»
Ερωτηθείς αν ο προϋπολογισμός του 2021 μπορεί να "σηκώσει" μείωση των φορολογικών συντελεστών και αύξηση επιδομάτων, τόνισε ότι στο θέμα υπάρχει μια λεπτή ισορροπία.
«Δεν είναι εύκολο να γίνει προϋπολογισμός αυτή τη στιγμή διότι δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Όι δυνατότητες περιορισμού των φορολογικών συντελεστών είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες. Όσο και να θέλει η κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάμε σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών» εκτίμησε.
Αναφέρθηκε τέλος στα χρήματα που περιμένουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι αρκετά και επιτυχία της κυβέρνησης, όπως είπε.