Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, πιέζουν με κάθε ευκαιρία Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου βάζοντας ουσιαστικά στο ίδιο κάδρο τις δυο χώρες. Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί μια διπλωματική στροφή κομμένη και ραμμένη, όμως, στα μέτρα του. Εμφανίζεται να ζητά διάλογο την ώρα που κρατά το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τον στόλο του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διάλογος με κανονιοφόρους. Αυτό σημαίνει διπλωματία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ζητά διάλογο με την Ελλάδα, με τους δικούς του ορούς και προϋποθέσεις.
Με το Oruc Reis να πλέει εδώ και ένα μήνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με το σύνολο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κάθε κάλεσμα για διάλογο ακούγεται τουλάχιστον υποκριτικό καθώς πάντα συνοδεύεται και από μια απειλή από τον Τούρκο πρόεδρο.
«Για οτιδήποτε συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο υπεύθυνη θα είναι μόνο η Ελλάδα». Αυτά δήλωνε στα τέλη Αυγούστου ο Τούρκος Πρόεδρος που χθες μιλώντας με την Άνγκελα Μέρκελ έφτασε στο σημείο να καταγγείλει την Ελλάδα για εγωιστική και άδικη στάση.
Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες πιέζουν με κάθε ευκαιρία για διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις βάζοντας σχεδόν στο ίδιο κάδρο Ελλάδα και Τουρκία παρά τα αδιάψευστα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Αθήνα για την τουρκική πειρατεία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Και μπορεί η Άγκυρα να καταγγέλλει το Παρίσι για τη στήριξή του στην Αθήνα, ωστόσο έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την προσβλητική του τοποθέτηση μπροστά στον Έλληνα πρέσβη.
Σήμερα η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα με μία εξόχως επιθετική ανακοίνωση κάνει λόγο για «σπέκουλες και συκοφαντίες» απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η Μόσχα βάζει πλάτες στις παράνομες τουρκικές επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύσκεψη στο Μαξίμου για ελληνοτουρκικά – εξοπλιστικά
Μια συνολική αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών έγινε στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης – καθώς επί τάπητος τέθηκαν και τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκική προκλητικότητα, ενώ συζητήθηκαν και οι ανάγκες της Ελλάδας σε εξοπλισμό.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας.