Σύμφωνα με ειδικούς, η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν η άσφαλτος καθώς και η φθορά των φρένων και των ελαστικών αυτοκινήτων, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προκαλούν τα καυσαέρια, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τη δημόσια υγεία.
Η «πανταχού παρούσα» άσφαλτος, που βρίσκεται κυρίως στους δρόμους αλλά και στις στέγες των σπιτιών ως μόνωση, εκπέμπει χημικές ουσίες που ρυπαίνουν τον αέρα, ιδίως κατά τις ζεστές μέρες, σύμφωνα με έρευνα.
Οι εκπομπές αερίων από την επιφάνεια της ασφάλτου διπλασιάζονται, όταν η θερμοκρασία της αυξηθεί από τους 40 στους 60 βαθμούς Κελσίου, κάτι που συχνά συμβαίνει το καλοκαίρι.
Αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν πως η έκθεση της ασφάλτου, ακόμη και σε μέτρια ηλιακή ακτινοβολία, αυξάνει τις συγκεκριμένες εκπομπές έως και 300%.
«Η άσφαλτος, τα βαρύτερα οχήματα και η φθορά των φρένων και των ελαστικών, προκαλούν, από την επιφάνεια του δρόμου, μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση από ό,τι οι εξατμίσεις των οχημάτων, αλλά δεν υπάρχουν μέτρα για τον έλεγχο αυτών» ανέφερε ο Γκάρι Φούλερ, καθηγητής του Imperial College London.
Τα μικροσωματίδια αυτά που απελευθερώνονται στη ατμόσφαιρα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές ρύπανσης παγκοσμίως, έχοντας σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία καθώς εισχωρούν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η σταδιακή αντικατάσταση οχημάτων από βενζίνη και πετρέλαιο με ηλεκτρικά, θα οδηγήσει σε μείωση της μόλυνσης του αέρα που προκαλούν τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, εκτιμούν πως η άσφαλτος θα παίξει σημαντικότερο ρόλο στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και της κλιματικής κρίσης στο μέλλον.