Χάος και σύγχυση επικρατεί στη Βρετανία από τους διαφορετικούς κανόνες καραντίνας που έχουν τεθεί σε ισχύ για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους στο εξωτερικό. Η Ουαλία και η Σκοτία που εφαρμόζουν πιο σκληρά μέτρα, κατηγορούν την κυβέρνηση Τζόνσον ότι αγνοεί τις επιστημονικές συμβουλές. Στο τραπέζι επανατίθεται πανευρωπαϊκά το χρονικό όριο της καραντίνας.
Αντιμέτωπες με εκατοντάδες απείθαρχους τουρίστες που επιστρέφουν στη Βρετανία από τις διακοπές τους είναι οι αρχές της χώρας. Η αστυνομία καλείται να επιβάλλει πρόστιμα και να συνετίσει τους εκδρομείς που σπάνε την καραντίνα, αλλά δυσκολεύεται να τους εντοπίσει.
Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας πως η πανδημία πλησιάζει σε μία κρίσιμη καμπή, καθώς τα ημερήσια κρούσματα πλησιάζουν πλέον τα 2000, αρνητικό ρεκόρ από το Μάιο.
Την ίδια ώρα Ουαλία και Σκωτία πιέζουν το Λονδίνο να σκληρύνει τα μέτρα καραντίνας.
Η Ουαλία υποχρεώνει σε καραντίνα 14 ημερών τους ταξιδιώτες από την Πορτογαλία και έξι ελληνικά νησιά, την Κρήτη, Ζάκυνθο, Μύκονο, Λέσβο, Πάρο και Αντίπαρο, ενώ η Σκοτία κάνει το ίδιο από σήμερα για όσους επιστρέφουν από την Πορτογαλία .Η Αγγλία και η Βόρεια Ιρλανδία ωστόσο δεν επιβάλλουν καραντίνα.
«Κατανοώ ότι προκαλεί σύγχυση στους πολίτες να μην υπάρχει ένας κανόνας σε όλη τη χώρα»
Στο Λιντς που προστέθηκε στη λίστα των «περιοχών ανησυχίας», οι νέοι εξακολουθούν να διασκεδάζουν και να συνωστίζονται χωρίς μάσκα.
Στη Γαλλία που κατέγραψε 9.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού χθες, 12 σχολεία έβαλαν λουκέτο. Οι γονείς ανησυχούν για τις συνέπειες μίας νέας καραντίνας.
«Αν κλείσει το σχολείο, οπότε πρέπει να οργανωθούμε, εγώ και ο σύντροφός μου, δουλεύουμε και οι δύο, έτσι δεν είναι τόσο εύκολο».
Τα σχολεία της Γαλλίας άνοιξαν ξανά την 1η Σεπτεμβρίου με τους μαθητές άνω των 11 ετών να φοράνε υποχρεωτικά μάσκα.
Η Γερμανία ενημέρωσε τις ευρωπαϊκές αρχές ότι σχεδιάζει να μειώσει το χρονικό διάστημα της καραντίνας από 14 σε 10 ημέρες.
«Οι ταξιδιώτες από περιοχές υψηλού ρίσκου θα μπαίνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον δέκα ημέρες. Ορισμένα κρατίδια ήθελαν να αλλάξει το όριο. Αλλά οι δέκα ημέρες τουλάχιστον ήταν η συναίνεση που πετύχαμε από όλους.»
Η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάντως προειδοποιεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να μη μειώσουν το χρονικό διάστημα της καραντίνας.