«Ακτινογραφία» της ελληνικής οικονομίας και των επιπτώσεων του κορωνοϊού σε αυτή πραματοποίησαν μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών, Σάββας Ρομπόλης και ο καθηγητής Οικονομικών, Κώστας Μελάς.
Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, αναμένεται να αυξηθεί η ανεργία το επόμενο τρίμηνο, από το 21,3% που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
Όπως είπε, πλέον, υπάρχουν πέντε κατηγορίες εργαζομένων. «Είναι ο ορισμός της ευελιξίας. Πάνω σε αυτό το υπόβαθρο της απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας, οικοδομείται η μείωση μισθών» σημείωσε.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Αλέξης Πατέλης στο «Βήμα», προαναγγέλλοντας νέο ασφαλιστικό μοντέλο, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «έπεται μεγάλη ανατροπή στην κοινωνική ασφάλιση, με επιπτώσεις τόσο σε οικονομική όσο και ασφαλιστική σφαίρα», ενώ διερωτήθηκε ποιος θα πληρώσει το κόστος της μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο.
Από την πλευρά του, ο κ. Μελάς, αναφέρθηκε στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας πως αν τελικά το ΑΕΠ υποστεί μείωση 9%, βάσει προβλέψεων, η χώρα θα απωλέσει περί τα 15-16 δις ευρώ.
«Δεν εκτιμήθηκε σοβαρά από τους πολιτικούς παράγοντες οι αρνητικές συνέπειες που θα υπάρχουν από αυτή τη μείωση τόσο εντός 2020, όσο και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021» επισήμανε.
Ακόμα, έκανε λόγο, πως η ύφεση, θα προκαλέσει περεταίρω ανεργία σε 200.000 ανθρώπους, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει μειώση μισθών.
«Υπάρχει ένας επικοινωνιακός εφησυχασμός. Ότι μόλις τελειώσει το 2020, επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι αργούν να έρθουν αλλά και πως «δεν θα διοχετευτούν εκεί που πρέπει».
Τέλος, κριτικάροντας το σχέδιο Πισσαρίδη, σημείωσε πως «για να αναπτυχθεί η οικονομία πρέπει να βρούμε κλάδους και τομείς οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και να μην έχουμε μόνο τον τουρισμό».