Νέα μέτρα στήριξης για την αγορά εργασίας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες ενόψει του φθινοπώρου.
Πρόκειται για mέτρα που επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς αλλά και άνεργους.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται:
Για εργαζομένους, επιχειρήσεις και ανέργους
– Παράταση αναστολών – επιδόματος 534 € έως 31/10/2020
– Παράταση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ – επιδότησης μισθού 60% έως 31/12/2020
– Ειδική γονική άδεια σε περίπτωση νόσησης των τέκνων
– Για 2 μήνες από 534 € σε καλλιτέχνες, ξεναγούς
– Δίμηνη παράταση επιδομάτων ανεργίας
– Παράταση τηλεργασίας έως 31/12/2020
– Δώρο Χριστουγέννων με αναλογία εργοδότη- κράτους
– Αναπλήρωση προληπτικής καραντίνας με 1 επιπλέον ώρα/ημέρα
Τι γίνεται με τα ενοίκια
Σε ότι αφορά στα ενοίκια, θα ισχύσει και τον Σεπτέμβριο το υποχρεωτικό μειωμένο ενοίκιο για: Πληττόμενες επιχειρήσεις, κύρια κατοικία εργαζόμενων σε αναστολή, φοιτητική κατοικία εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι σε αναστολή και κύρια κατοικία ναυτικών σε αναστολή.
Στη συνέχεια, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, η μείωση της τάξης 30% των ενοικίων θα είναι προαιρετική.
Ως αντιστάθμισμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κερδίζουν εκπτωση φόρου 30% για τα "χαμένα" ενοίκια – Συμψηφισμός με φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ.
Τι λένε οι ειδικοί στο MEGA
Τα νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σχολίασαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος και η οικονομική συντάκτρια των «Νέων», Μαρία Βουργάνα.
Όπως σημείωσε ο κ. Μπούρλος, οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν σε αναστολή, δεν θα ασφαλίζονται για τα 534 ευρώ που θα πληρώνονται το διάστημα της αναστολής, αλλά με βάση τις ονομαστικές αποδοχές που είχαν προ αυτής. Ουσιαστικά δεν χάνουν τα ένσημά τους.
«Το ζήτημα είναι πού θα πάει η ανεργία. Αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα. Γιατί έχει επιπτώσεις σε οικονομία και ασφαλιστικό» σημείωσε.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το πώς θα καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων για όσους μετέχουν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
Από την πλευρά της, η δημοσιογράφος, σχολίασε την ύφεση 15,2% που καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Όπως είπε, ποτέ μετά το 1974 δεν υπήρξε ανάλογη ύφεση, ενώ συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 7.5 δισ.
«Να δούμε τι θα γίνει με το τρίτο τρίμηνο της οικονομίας. Είναι καθοριστικό γιατί είναι και ο τουρισμός μέσα» υπογράμμισε σχετικά.