Μια πυκνή περίοδος διπλωματικών πρωτοβουλιών για τα ελληνοτουρκικά ξεκινά με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα, όμως η Άγκυρα επιμένει στο επικίνδυνο παιχνίδι των NAVTEX στέλνοντας το Oruc Reis όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο.
Τέσσερις ημέρες έμειναν πριν λήξει η τρίτη κατά σειρά παράνομη τουρκική NAVTEX και ήδη η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» προανήγγειλε πως το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία θα πλησιάσει μια ανάσα από το Καστελόριζο, τη Ρόδο και την Κάρπαθο.
Στον χάρτη που δημοσιεύει η εφημερίδα, η νέα τουρκική NAVTEX φτάνει στα μόλις στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές των ελληνικών νησιών, ενώ για πρώτη φορά παραβιάζεται και το όριο του 28ου μεσημβρινού και μπαίνει εντός της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ.
Και ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ προσπαθούν να βρουν τρόπο για να εκτονωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, μέλος της επιτροπής ασφάλειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με πόλεμο.
«Αρκετά. Η υπομονή μας τελείωσε. Οι πιλότοι μας σύντομα θα καταρρίψουν 5 ή 6 ελληνικά μαχητικά. Θα πάμε σε πόλεμο. Δεν μπορεί κανένας να πιέζει αυτό το έθνος τόσο πολύ» ανέφερε ο Μεσούτ Χακί Μεσίμ.
Η Αθήνα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις και χτίζει συμμαχίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος για άλλη μια φορά εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις, ενώ συζητήθηκε και η ατζέντα για την επίσκεψη του στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον ομόλογό του από την Μάλτα και για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. «Διάλογος με εκβιασμούς και απειλές δεν νοείται, διάλογος με το τουρκικό ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν νοείται. Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν εκβιάζει αλλά δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολντεμπεργκ να φέρει Αθήνα και Άγκυρα κοντά και οι προτάσεις του εξετάζονται από την ελληνική κυβέρνηση.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση στην Κορσική του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, όπου και αναμένεται να επισημοποιηθεί και η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου των 7 ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, όπου συμμετέχουν Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Πορτογαλία και μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα.