Για τα ελληνοτουρκικά και την αντίδραση της ελληνικής πλευράς μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης.
Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Άγκυρας που συνεχίζει με «διαρκή κλιμάκωση», τόνισε όμως ότι «μπροστά της η Τουρκία πέραν της Ελλάδας θα βρει την Ευρώπη».
Η Τουρκία έχει εξελιχθεί στον «ταραξία της περιοχής» και η ελληνική απάντηση δίνεται με βάση την διπλωματία και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.
Πρόκειται για μια μακρά σε διάρκεια εξελισσόμενη κρίση, ενώ βρισκόμαστε σε «αχαρτογράφητα νερά» λόγω της συμπεριφοράς του Ερντογάν και της Τουρκίας που δεν είναι ορθολογική. «Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι τέτοια που δεν μπορεί κάποιος να υπολογίσει εύκολα τα επόμενά βήματα» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές θέσεις είπε ότι είναι σαφείς και δεν θα κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω. «Μόνο αν φύγουν οι τουρκικές δυνάμεις και το Ορούτς Ρέις υπάρχει χώρος και έδαφος για έναρξη διαλόγου». Από τη συζήτηση έχουν εξαιρεθεί η εδαφική κυριαρχία-δηλαδή οι «γκρίζες ζώνες»- και η άμυνα της χώρας, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.«Μιλάμε μόνο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».
Σχετικά με τη μεταναστευτική πίεση στον Έβρο, τόνισε ότι «ματαιοπονεί» ο Ερντογάν αν σκέφτεται να εργαλειοποιήσει ξανά την παράνομη μετανάστευση. «Θα υποστεί ό,τι υπέστη τον Μάρτιο» είπε, προσθέτοντας την περαιτέρω ενίσχυση των συνόρων τόσο σε συνοριοφύλακες όσο και σε μέσα.
Ο κ. Φάμελλος τόνισε την ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας της Τουρκίας επιχειρησιακά και σε επίπεδο δηλώσεων τον τελευταίο χρόνο.
«Δεν θα ήταν σώφρων να ακολουθήσουμε τακτική κατευνασμού και υποχωρητικότητας», είπε ο κ. Φάμελλος εξηγώντας ποια θα πρέπει να είναι κατά την άποψή του η πολιτική της Ελλάδας έτσι ώστε να μην γίνουμε «εύκολος συνομιλητής» απέναντι στην Τουρκία.
Απαιτείται ενιαία στρατηγική, υπογράμμισε, ενώ επανέλαβε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών καθώς «όλα πρέπει να συζητηθούν σε σοβαρό πολιτικό επίπεδο».
«Και βέβαια», προσέθεσε, δεν πρέπει «να γίνονται λάθη όπως με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ ή με τη (διπλωματική) συνάντηση στο Βερολίνο». Συμπληρώνοντας πως «δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι συζητείται και αν υπήρχαν τεχνικές συζητήσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Σκανδαλίδης αναρωτήθηκε πώς γίνεται να απαντάς σε διπλωματικό επίπεδο «την ώρα που τα τουρκικά πλοία σουλατσάρουν και προαναγγέλεται η παραβατικότητά τους για άλλους δυο μήνες». Όπως είπε, αυτό δείχνει ότι αποδεχόμαστε τις προκλήσεις χωρίς να παρεμβαίνουμε.
Ενώ υπονόησε ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να έχει αλλαγή στάσης σχετικά με τις προϋποθέσεις του διαλόγου, επιζητώντας διάλογο ακόμη και αν αυτός είναι χωρίς όρους. «Φαίνεται ότι εκλιπαρούμε να πάμε σε διάλογο πάση θυσία» είπε.
Η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά «κινείται με ηττοπάθεια» και φαίνεται να υποχωρεί σε θέσεις που θεωρούσε «αδιαπραγμάτευτες». Χαρακτήρισε δε επικίνδυνο το ενδεχόμενο Διάσκεψης που «ζυμώνεται αυτό το διάστημα».
Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε τονίζοντας τις διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης, ενώ για τους όρους του διαλόγου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «συζητά μόνο τις θαλάσσιες ζώνες». Όσο για τη Διάσκεψη τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει Διάσκεψη χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου.