Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς παρότι γίνονται προσπάθειες για διαμεσολάβηση και αποκλιμάκωση, η ένταση και η προκλητικότητα από πλευράς Άγκυρας, συνεχίζονται.
Σε χθεσινό του διάγγελμα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και των μέτρων που ανακοίνωσε για τον κορωνοϊό, ο Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, ακολουθώντας κατά γράμμα τη στρατηγική της Άγκυρας να στοχοποιήσει το Καστελλόριζο.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί μερικών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων». «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό» πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Αθήνας με άρωμα πολέμου.
«Για την ανεξαρτησία της Τουρκίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και τη στρατιωτική ισχύ» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Όταν έρθει η ώρα ελπίζω να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα. Ας δούμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Εν τω μεταξύ, σε ότι αφορά στη μετακίνηση τεθωρακισμένων στην τουρκική πλευρά του Έβρου, πρόκειται για ακόμα μια προπαγάνδα από την πλευρά της Άγκυρας.
Κι αυτό, γιατί, ναι μεν μετακινούνται κάποια τανκς, αλλά στο πλαίσιο της αντικατάστασης όσων μάχονταν στην Συρία. Εξάλλου η μετακίνηση αρμάτων έγινε από διάφορα σημεία της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, Τούρκος δημοσιογραφος, πήγε σε βραχονησίδα απέναντι από το Καστελόριζο, λέγοντας πως η Ελλάδα κατέλαβε το ακριτικό νησί.
Η θέση των ΗΠΑ
Όσο η Τουρκία προσεγγίζει όλο και περισσότερο με τις παράνομες Navtex την περιοχή του Καστελόριζου τόσο μεγαλώνει και η ανησυχία της Ουάσιγκτον. Και αυτό γιατί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι επιλογές που θα έχει η Ελλάδα θα περιοριστούν σημαντικά.
Μόλις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 με τον κ. Αποστολάκη αλλά και αμέσως μετά με τον κ. Δένδια, η Αθήνα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από πολύ νωρίς την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα για να αποφευχθεί αυτό που τότε η ελληνική πλευρά το είχε περιγράψει ως ένα στρατηγικό αδιέξοδο.
Από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλές ενέργειες από την Τουρκία αλλά και εξίσου πολλές ανακοινώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο ξεφεύγουν από το παραδοσιακό πλαίσιο της πολιτικής των ίσων αποστάσεων και έχουν τοποθετηθεί σε πολλά ζητήματα με ευνοϊκές θέσεις για τα ελληνικά συμφέροντα.
Αυτό είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη γιατί είναι κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι δεν τόλμησε να κάνει αυτό το έξτρα βήμα, να προχωρήσει δηλαδή σε ενέργειες που θα είχαν την απαραίτητα αποτρεπτική ισχύ.
Η κατάσταση, είναι πλέον αυτή που είναι. Οι ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένες, αλλά το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι αν τα μηνύματα που στέλνονται είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις από την περιοχή του Καστελόριζου.
Τι λέει στο MEGA ο Κώστας Υφαντής
Σχολιάζοντας την ελληνοτουρκική επικαιρότητα, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, υπογράμμισε ότι διατηρούνται επί εβδομάδες οι πολεμοχαρείς τόνοι των Τούρκων.
Όπως πρόσθεσε, μάλιστα, «είναι τόσο τοξικός ο τόνος τους που αναρωτιέται κανεις αν στήνουν σκηνικό σύγκρουσης ή ευρείας πολεμικής αναμέτρησης».
Το κακό σενάριο της υπόθεσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να επιδιώκει η Άγκυρα μια στρατιωτική εμπλοκή. «Υπάρχει η πιθανότητα να ανάψει τη σπίθα. Ελκυστικό και για εσωτερικούς λόγους το θερμό επεισόδιο» τόνισε.
Παράλληλα, εξήγησε πως το αφήγημα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» «χτύπησε πάνω στον τοίχο της γεωγραφίας. Ελλάδα και Κύπρος εμποδίζουν την υλοποίηση του νεωθομανισμού και του νεοηγεμονικού σχεδίου».
Ακόμα, εκτίμησε, πως θα ενταθεί η προσπάθεια για διαμεσολάβηση και αποκλιμάκωση από όλες τις πλευρές. «Στο τέλος θα υπάρχει διέξοδος. Θα είναι δύσκολη άσκηση για όλους» είπε.
Τέλος, εκτίμησε πως ενδεχομένως η Τουρκία να δεχθεί την αποκλιμάκωση, διατηρώντας το Oruc Reis στην περιοχή «και το δίλημμα τότε θα μεταφερθεί στην Αθήνα».