Συναντώνται σήμερα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών.
Χθες, στην Τουρκία, υπήρξε αλλαγή των κανόνων εμπλοκής στο Αιγαίο. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, οι πλοίαρχοι θα αποφασίζουν εάν θα εμπλακούν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανοίξουν πρώτοι πυρ, ενώ αν δεχθούν πυρά, δεν θα χρειαστεί να πάρουν άδεια απάντησης.
Την ίδια ώρα, εντείνεται η προπαγάνδα των τουρκικών μέσων, τα οποία έχουν στοχοποιήσει το Καστελόριζο, ενώ υποστηρίζουν ότι υπάρχει αδιευκρίνιστο καθεστώς βραχονησίδων γύρω από το ακριτικό νησί.
Την Τετάρτη, στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, η Γερμανία κράτηση μια πολιτική ίσων αποστάσεων, ενώ όπως διαφαίνεται ασκείται πίεση, σε Άγκυρα και Αθήνα, για να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Αμερικανική ανησυχία
Από την πλευρά τους, Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το τι θα συμβεί αν η Τουρκία τραβήξει περισσότερο το σκοινί και αυτό εκφράζεται ξεκάθαρα από την τελευταία ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το αμερικανικό ΥΠΕΞ, επέλεξε να τοποθετηθεί για τα δημοσιεύματα που θέλουν την Τουρκία να ετοιμάζεται να επεκτείνει τις έρευνες σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή του Καστελόριζου.
Η Ουάσιγκτον, κατανόει ότι με μια τέτοια εξέλιξη οι επιλογές για την ελληνική πλευρά θα περιορίζονταν σημαντικά. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο εκπρόσωπός του, δεν ακολούθησε τη πάγια τακτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο δεν σχολιάζει μη επιβεβαιωμένα δημοσιεύματα ή υποθετικά σενάρια.
Το γεγονός, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέλεξε να τοποθετηθεί και μάλιστα με ένα ξεκάθαρο τρόπο που υπερβαίνει το πλαίσιο της πολιτικής των ίσων αποστάσεων νομίζω ότι έχει την σημασία του και είναι ενδεικτικός της πραγματικής ανησυχίας που επικρατεί εδώ για μια πιθανή κλιμάκωση.
Τι λέει ο Γιώργος Φίλης στο MEGA
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης, χαρακτήρισε ως «φθηνή προπαγάνδα του χειρίστου είδους» τα τουρκικά δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι είναι ξεκάθαρο το καθεστώς στο Αιγαίο.
«Οτιδήποτε βρίσκεται μετά τα τρία μίλια από τις τουρκικές ακτές, βραχονησίδα ή νησίδα, ανήκει στην Ελλάδα βάσει της συνθήκης της Λωζάνης. Η συνθήκη των Παρισίων εξηγεί αναλυτικά για τα Δωδεκάνησα» πρόσθεσε.
«Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι επιχειρησιακώς δεν μπορεί να τα βάλει με τις ελληνικές ΕΔ και προσπαθεί με φτιάχνοντας προπαγανδιστικό κλίμα στο εσωτερικό, να εκφοβίσει και να πιέσει την Ελλάδα, για να πάμε σε διαπραγμάτευση με την ατζέντα της Τουρκίας και όχι με αυτή της Ελλάδας και το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε.
Παράλληλα, έκανε λόγο ότι η τουρκική παρουσία σε Λιβύη και Σαχέλ, κάνουν τη Γαλλία να θέλει να αντιδράσει, ενώ σχολιάζοντας το Παρίσι, σημείωσε ότι προσπαθεί να εξισορροπήσει την Γερμανία στο εσωτερικό της ΕΕ.
Τέλος, για το ενδεχόμενο να εισέρθει το Oruc Reis στα έξι ναυτικά μίλια, είπε ότι «σημαίνει ότι μπαίνει σε χώρο προέκτασης της ξηράς της χώρας μας. Η κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα δυνητικά 12 μίλια. Μια νέα NAVTEX πραγματικά θα κλιμακώσει, σε ένα σημείο που θα πρέπει να το ξανά σκεφθούν οι Τούρκοι».