Η δραματική κατάσταση με τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο να κοιμούνται ακόμη και δίπλα σε νεκροταφεία συνοδεύεται από τον κίνδυνο υγειονομικής βόμβας.
Μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος σχολίασε ότι οι εικόνες που έρχονται από την Λέσβο είναι τραγικές. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να εντοπιστούν οι θετικοί στον κορωνοϊό και να απομονωθούν, ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω των συνθηκών. Σημειώνεται ότι από τους 34 θετικούς από το ΚΥΤ Μόριας έχουν βρεθεί μόνο οι οκτώ.
Συνολικά στη χώρα, σημείωσε ο ίδιος, θα αρχίσουμε να ανησυχούμε αν δούμε «εκθετική αύξηση» κρουσμάτων κορωνοϊού, δηλαδή για παράδειγμα αν είχαμε ήδη διπλασιασμό των κρουσμάτων. «Παρόλα αυτά δεν εφησυχάζουμε».
Για τη διανομή μασκών στα σχολεία
To άνοιγμα των σχολείων είναι ένα «μεγάλο στοίχημα» και η πολιτεία έχει πάρει τα καλύτερα δυνατά μέτρα, σημείωσε ο κ. Γαργαλιάνος. «Οι λοιμωξιολόγοι έχουν δώσει όλες τις οδηγίες για την προστασία των παιδιών με βάση υγειονομικά πρωτόκολλα και νομίζω ότι μέχρι αύριο θα πρέπει να έχουν πάει και οι μάσκες στα σχολεία» σημείωσε.
Σχετικά με τη διανομή μασκών στα σχολεία, χαρακτηριστικό είναι ότι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, όπου βρέθηκε η Νέτη Φίλια με την κάμερα του MEGA, οι μάσκες ακόμη δεν έχουν φθάσει ούτε αντισηπτικά. «Οι μάσκες δεν έχουν έρθει και έχουμε σοβαρό προβληματισμό αν θα καταφέρουν να έρθουν για να δοθούν στους μαθητές» λέει ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, συμπληρώνοντας ότι οι δήμοι της χώρας όπως και ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας καλούνται να αντιμετωπίσουν το κενό που υπάρχει στη διαδικασία.
«Η ενημέρωση που υπάρχει από την ΚΕΔΕ, είναι πως μέχρι το Σάββατο οι μάσκες θα είναι στους δήμους. Θα βρούμε τρόπο να τα μοιράσουμε, το θέμα ωστόσο είναι γιατί γίνεται αυτή η διαδικασία τελευταία στιγμή» είπε ο κ. Βρεττάκος.
Μόνο στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας υπάρχουν 72 σχολικές μονάδες με 11.500 μαθητές στις οποίες θα πρέπει να διαμοιραστεί το υγειονομικό υλικό. «Πρόκειται για ένα δίδαγμα ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να γίνονται κεντρικά, οι δήμοι θα είχαν λύσει το θέμα χθες» σχολίασε.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία θα έπρεπε να έχουν γίνει μικρά τμήματα, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος στα σχολεία του δήμου ξεπερνά τους 20 μαθητές ανά τάξη-στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.
«Μιλούν για ασφάλεια αλλά δεν μπαίνει στη συζήτηση το θέμα για τις μικρές τάξεις» είπε χαρακτηριστικά.
«Ιδανικό θα ήταν να υπαρχουν και οι μάσκες και οι αποστάσεις» είπε από την πλευρά του ο κ. Γαργαλιάνος και για αυτό το λόγο κάθε σχολείο αν μπορεί, πρέπει να φτιάχνει ένα πρωτόκολλο αποστάσεων.
Ο κ. Βρετάκος σημείωσε από την πλευρά του πως τα σχολεία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μιρκότερα τμηματα αν είχε ληφθεί απόφαση για λειτουργία των σχολικών μονάδων με διπλή βάρδια – πρωϊ, απόγευμα.