Απαντήσεις για τον τρόπο που η κυβέρνηση θα δώσει λύση στο σύνθετο πρόβλημα στέγασης χιλιάδων ανθρώπων, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, κλήθηκε να δώσει ο υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο.
Στο επίκεντρο της διεθνούς και εγχώριας επικαιρότητας βρίσκεται η καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού της Λέσβου, μετά από ισχυρές πυρκαγιές. Από το βράδυ της Τετάρτης περίπου 12.000 άνθρωποι, με ότι πρόλαβαν να σώσουν από το ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, κοιμήθηκαν στο δρόμο.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο «LIVE NEWS» δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, αναφέρθηκε δε στην δυσκολία συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι εκτός ελέγχου το υγεινομικό ζήτημα, αφού αγνοούνται όλοι οι όσοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
«Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης και η ελληνική αστυνομία ψάχνουν τα αίτια», ανέφερε αρχικά.
«Το πρώτο μας μέλημα ήταν η ασφάλεια, εκκενώθηκε δύο φορές η δομή χωρίς να υπάρχει θύμα. Σήμερα λειτούργησε κανονικά η σύττιση, όπως και χθες. Προσπαθούμε με τον κ. Θεοδωρικάκο να βρούμε λύση.», συμπλήρωσε, ερωτηθείς για τον τρόπο που οι ιθύνοντες θα δώσουν λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και τους κατοίκους του νησιού.
«Φέτος από τη Μόρια έχουν φύγει 14.000 άτομα και οι ροές είναι 4.000 σε σχέση με τις 27.000 το 2019. Το μεταναστευτικό είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά και η αποσυμφόρηση και οι ροές έχουν ελεγχθεί», τόνισε.
«Είμαστε έτοιμοι με σκηνές, είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών και των ευπαθών ομάδων, υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία χθες απέρριψε κάθε εναλλακτική πρόταση που κάναμε για κοιμηθούν με ασφάλεια αυτοί οι άνθρωποι.
Έχουμε συγκεκριμένα σημεία για να ξεκινήσουμε να στήσουμε τις σκηνές. Είναι σημαντικό να υπάρχει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση για να μην έχουμε επεισόδια που θα επηρεάσουν την ασφάλεια είτε των κατοίκων, είτε των αιτούντων άσυλο», ανέφερε υπογραμμίζοντας την αδυναμία συνεργασίας με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού, παραδέχθηκε ότι πλέον αγνοούνται και οι 35 που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, ενώ ο κόσμος όπως τόνισε βρίσκεται σε μια μεγάλη περίμετρο η οποία φρουρείται από την ελληνική αστυνομία.
«Έγινε εκκένωση της Μόριας για να μην καούν και χάθηκαν και αυτοί οι 8. Άνοιξαν την δομή καραντίνας, το πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντικό γι αυτό απαιτείται να μπούμε γρήγορα σε νέα δομή προσωρινής φιλοξενίας», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Η αντιπρόταση της περιφέρειας και του δήμου είναι να μπουν 12.000 σε ένα καράβι και να' ρθούν στον Πειραιά, αυτό τεχνικά δεν είναι εφικτό και θα προκαλούσε περισσότερα θέματα ασφάλειας για τον κορωνοϊό.
Αυτή την στιγμή ο κόσμος βρίσκεται σε μια μεγάλη περίμετρο η οποία αστυνομεύεται. Σε λίγο θα προστεθεί και ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο αεροδρόμιο της Λέσβου τον περιμένουμε. Η Ευρώπη είναι κοντά στο να μας βοηθήσει αλλά χρειάζεται εδώ να συμβάλουν όλοι», σημείωσε κλείνοντας.