Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του MEGA στη Λέσβο, μετά την καταστροφή του καταυλισμού της Μόρια. Πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν καταφύγιο ακόμα και σε νεκροταφεία, ενώ σοκάρουν τα πλάνα με τα μικρά παιδιά να παλευουν μεταξύ τους διεκδικώντας ένα κομμάτι ψωμί.
Ξαπλωμένοι στα μνήματα. Ζωντανοί νεκροί… Παιδιά που κοιμούνται στην άσφαλτο. Σε μια ζεστή αγκαλιά. Τυλιγμένα με μια βρώμικη κουβέρτα. Μάχη… για λίγο φαγητό. Απελπισία…Χιλιάδες άνθρωποι στο έλεος του Θεού. Εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων και μεταναστών πέρασαν τη νύχτα στον δρόμο, δίπλα στα νεκροταφεία.
Η κάμερα του Mega κατέγραψε με το πρώτο φως της ημέρας, προσφυγόπουλα να κοιμούνται ακόμα και πάνω μάρμαρα. Εικόνες που σφίγγουν το στομάχι.
Ακόμα και μέσα στο νεκροταφείο κοιμήθηκα εκατοντάδες πρόσφυγες ενώ με το πρώτο φως της ημέρας μπήκαν μέσα για να πάρουν πόσιμο νερό από τη βρύση που βρίσκεται στο νεκροταφείο. Οι άνθρωποι φοβήθηκαν τη φωτιά και έφυγαν τώρα όλοι είναι εδώ.
Δίνουν μάχη για το αυτονόητο. Ένα κομμάτι ψωμί και λίγο νερό. Σπρώχνουν ακόμα και τα μικρά παιδιά για να προλάβουν Και εκείνα με τη σειρά τους τσακώνονται. Το φαγητό δεν φτάνει για όλους.
Ένας πατέρας κουβαλά τα λιγοστά υπάρχοντά του σε ένα καροτσάκι οικοδομής. Έχει βάλει πάνω τα παιδιά του… Προσπαθούν να συνεννοηθούν με την αστυνομία που τους απαγορεύει να περάσουν στο χωριό…
12.000 ψυχές στο έλεος.
Είχε προηγηθεί μία δύσκολη νύχτα…. Μια νύχτα στην άσφαλτο… Η κάμερα του μεγκα διασχίζει τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Μόρια με την Παναγιούδα. Δεξιά και αριστερά του αφώτιστου δρόμου, για 5 τουλάχιστον χιλιόμετρα πρόσφυγες και μετανάστες κοιμούνται τυλιγμένοι με μία κουβέρτα που κατάφεραν να σώσουν από τον φλεγόμενο καταυλισμό. Αγκαλιά με τα παιδιά τους…
Ένα ακόμα βράδυ εκατοντάδες πρόσφυγες διανυκτερεύουν στον δρόμο με πρόχειρα παραπήγματα. «Πολύ άσχημα. Θέλω να φύγω. Η μόρια πήρε φωτιά. Η αστυνομία με σταμάτησε για να μην πάω στη Μυτιλήνη.» Τα παιδιά κοιτάζουν με απορία.. η Μόρια ήταν μέχρι χθες το σπίτι τους…Κάποια έχουν ακόμα διάθεση για παιχνίδι.
Ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για ένα καλύτερο μέλλον. Ξεπουλήσαν τα πάντα για να πληρώσουν το επικίνδυνο ταξίδι τους στο Αιγαίο ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο, ψάχνοντας την Ευρώπη. Εγκλωβίστηκαν για μήνες… άλλοι για χρόνια στην Πολιτεία της Μόριας κάτω από άθλιες συνθήκες. Σήμερα για άλλη μια φορά είναι στον δρόμο χωρίς καμία προοπτική. Χωρίς μέλλον…
Μια γυναίκα διανυκτερεύει με τα παιδιά της, περιγράφει τη χθεσινη φωτιά… χαμογελά ακόμα
«Η Μόρια πήρε φωτιά. Το σπίτι μου πήρε φωτιά. Έχω δύο παιδιά. Η αδερφή μου ένα παιδί. Και ο άντρας μου.»
Το βράδυ που η Μόρια τυλίχθηκε στις φλόγες έχασαν τα πάντα. Εκείνα που με κόπο απέκτησαν στην Ελλάδα και τα λιγοστά που κουβαλούσαν μαζί τους από την πατρίδα τους. Ο Μπενίτο από το Κογκό θέλει απλά να κοιμηθεί.. να ξεκουραστεί. Να ξεχάσει για λίγο…
«Τα άφησα όλα πίσω μου εξαιτίας της φωτιάς. Έχω πολλά προβλήματ, θέλω να κοιμηθώ, να ξεκουραστώ.»
12.000 άνθρωποιι βρέθηκαν στον δρόμο. Για άλλη μία φορά στη ζωή τους…
Χωρίς τέλος το δράμα των προσφύγων – Για δεύτερη νύχτα στους δρόμους
Για δεύτερο βράδυ πρόσφυγες και μετανάστες που αναγκάστηκαν να φύγουν από το ΚΥΤ της Μόριας μετά τις πυργκαγιές που ξέσπασαν στον καταυλισμό θα αναγκαστούν να κοιμηθούν στον δρόμο.
Ήδη έχουν ξεκινήσει να στήνουν τα σημεία που θα κοιμηθούν κατά μήκος του δρόμου. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του MEGA στη Λέσβο Μαρίνο Αλειφέρη, φαίνεται πως υπάρχει πολιτική απόφαση για να βρεθεί λύση στο δράμα αυτών των ανθρώπων.
Η πολιτική ηγεσία είναι πολύ κοντά στο να βρει ένα χώρο όπου θα στηθούν σκηνές για να μεταφερθεί ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων και των μεταναστών.
Παράλληλα ταξιδέυουν προς το νησί επιπλέον 12 διμοιρίες ΜΑΤ, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να εντοπιστούν όσοι έβαλαν τις φωτιές.
Ανησυχία για τους 35 θετικούς στον κορωνοϊό πρόσφυγες που κυκλοφορούν στο νησί
Μεγάλος είναι ο φόβος των κατοίκων του νησιού και μόνο στην ιδέα ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται διάσπαρτοι στο νησί τους. Ωστόσο πάρα πολλοί αναρωτιούνται για ποιον λόγο κρατούνταν στο ΚΥΤ της Μόριας και δεν είχαν μεταφερθεί σε ένα ξενοδοχείο αναφοράς ή στο νοσοκομείο.
Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι μετά τις φωτιές στο ΚΥΤ της Μόριας ο έλεγχος έχει χαθεί. Πολύ πιθανό μάλιστα τόσο τα 25 κρούσματα, όσο και οι επαφές τους να φοβούνται τη σύλληψη.
Όσο για την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί φορείς αντιδρούν στις δομές φιλοξενίες γιατί κανείς ποτέ δεν τους εξήγησε πως θα λειτουργούν αυτές οι δομές, το πρόγραμμα που σκέφτεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση.