Αλλάζοντας δραματικά οι άνθρωποι τις διατροφικές τους συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη από την κλιματική κρίση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χορτοφαγία και η κατανάλωση λιγότερου κρέατος καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων, συμβάλουν σημαντικά στον περιορισμό του φαινομένου της υπερθέρμανσης της Γης. Γιατί υγιεινή διατροφή σημαίνει και υγιής πλανήτης.
Περισσότερα όσπρια, φρούτα και λαχανικά συστήνουν να καταναλώνουμε οι ειδικοί προς όφελος όχι μόνο της υγείας αλλά και του πλανήτη. Η μετάβαση σε μία βασικά χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Τονίζει πως, η υπέρμετρη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πυροδοτεί τις αλλαγές στο κλίμα, γι’ αυτό και η άμεση μείωση τους είναι σημαντική χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να γίνουμε χορτοφάγοι ή vegan.
Η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 1/4 του συνόλου των εκπομπών αερίων που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με το 60% να οφείλεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπου τεράστιες ποσότητες αυτών καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων.
Όσοι ψάχνουν μια μέση λύση, αρκετές χώρες του κόσμου, όπως και η Ελλάδα, παράγουν πλέον μπιφτέκια vegan, που κατασκευάζονται από υποκατάστατα φυτικού κρέατος προσφέροντας όμως την ίδια γεύση με τα πραγματικά.