Η οδύσσεια των μεταναστών συνεχίζεται και οι νέες εικόνες στη Μόρια προκαλούν οργή και θλίψη.
Η μάχη των παιδιών για ένα κομμάτι ψωμί, οι φωτογραφίες της απόλυτης εξάντλησης, η αγωνία και η ορθοστασία για κάτι που θα ξεγελάσει την πείνα τους, μαζί με τις προσπάθειες ορισμένων να στήσουν από καλάμια μια νέα σκηνή για τους ίδιους και την οικογένειά τους, είναι ορισμένα μόνο από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της εξαθλίωσης, χιλιάδων ανθρώπων.
Δεύτερη νύχτα στον δρόμο
Για ακόμα μία νύχτα ξαπλωμένοι σε δρόμους, χωράφια, ακόμη και νεκροταφεία πάνω στις αποσκευές τους, και με το πρώτο φως της ημέρας στα σημεία που υπήρχε ένα λάστιχο για να ξεδιψάσουν.
Λίγο πιο κάτω εξαντλημένες μητέρες που προσπαθούν να πάρουν και να δώσουν κουράγιο στα παιδιά τους, κάδοι σκουπιδιών που χρησιμοποιούνται ως μεταφορικό μέσο για τους μικρότερους και μπροστά από τις κλούβες των ΜΑΤ που έφτασαν το πρωί, κάποιοι να κοιμούνται, τυλιγμένοι με μια βρόμικη κουβέρτα για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Η νύχτα που προηγήθηκε ήταν πιο δύσκολη από την προηγούμενη.
Για να ζεσταθούν και να μαγειρέψουν άναψαν φωτιές σε ελαιώνες.
Κάποιοι ξεκίνησαν να περπατούν με στόχο να φτάσουν στη Μυτιλήνη. Και πάλι όμως βρήκαν μπροστά τους αστυνομικούς, που τους ανάγκασαν να επιστρέψουν. Σε μια περιοχή που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.
Ενίσχυση της αστυνομίας
Το πρωί οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με εννέα κλούβες για τις δυνάμεις των ΜΑΤ, τέσσερα περιπολικά και δύο αύρες. Κάτοικοι της Μυτιλήνης κράτησαν για δεύτερη μέρα κλειστό τον δρόμο προς τη Μόρια για να μην περάσουν τα σκαπτικά μηχανήματα.
Όπως φαίνεται ωστόσο, οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο μετά την καταστροφή της Μόριας.
Ο νέος καταυλισμός
Ο χώρος του πεδίου βολής πίσω από το Καρά Τεπέ, φαίνεται πως είναι αυτός που προκρίθηκε για να στεγάσει τους περισσότερους άστεγους μετανάστες. Βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της Μυτιλήνης και τα πρώτα έργα έχουν αρχίσει.
Με ελικόπτερα άρχισαν να φτάνουν σκηνές για να αρχίσει το στήσιμο του καταυλισμού, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί πότε ακριβώς θα τελειώσουν οι εργασίες.
Ακόμη δεν είναι γνωστό αν ο χώρος του Καρά Τεπέ θα χωρέσει όλους αυτούς που ψάχνουν προσωρινή στέγη, ωστόσο οι Αρχές θέλουν να στεγάσουν έξι με εφτά χιλιάδες πρόσφυγες στον καινούργιο καταυλισμό, με τους κατοίκους του νησιού να αντιδρούν έντονα σε αυτό το νέο camp.
Η Λέσβος παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θυμίζει καζάνι που σιγοβράζει συνεχώς, με ορισμένα στιγμιότυπα να καθηλώνουν και να συμπυκνώνουν το μέγεθος της ανθρώπινης εξαθλίωσης.