Παρέμβαση για τη Μόρια έγινε και από το State Department, ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των ευάλωτων ομάδων που φιλοξενούνται στη Μόρια εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.
«Λυπούμαστε βαθιά για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εκτόπιση χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ανθρωπιστικούς μας εταίρους για την αξιολόγηση των αναγκών και συνεχίζουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης κρίσιμης βοήθειας όπως τροφή, νερό, στέγη και προστασία σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, η Μόργκαν Ορτέιγκους υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν περισσότερα από 8.000.000 δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5.000.000 δολαρίων που σχετίζονταν με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τέλος, εξέφρασε την εκτίμησή της και αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση. «Εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τις διεθνείς και ανθρωπιστικές κοινότητες προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των πιο ευάλωτων ατόμων.
Δέκα πόλεις της Γερμανίας θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες
Με επιστολή προς τη Ανγκελα Μέρκελ, 10 μεγάλες γερμανικές πόλεις δηλώνουν έτοιμες να δεχθούν πρόσφυγες από τη Μόρια, ως ένα πρώτο βήμα στο ξεκίνημα μίας κοινής ευρωπαϊκής γραμμής στο μεταναστευτικό.
Επίσης πολλά κρατίδια έχουν εκφράσει την επιθυμία να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
Η καγκελάριος δέχεται μεγάλη πίεση ώστε να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις και για το λόγο αυτό άλλωστε την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ενημερώνει τη Γερμανίδα καγκελάριο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μόρια μετά την καταστροφή του καταυλισμού.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε σήμερα πως 100 με 150 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα μετεγκατασταθούν στην Γερμανία από το κατεστραμμένο ΚΥΤ της Μόριας.
Σύμφωνα με την γερμανική Bild, συνολικά δέκα χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να υποδεχτούν μερικούς από τους 400 περίπου ασυνόδευτους ανηλίκους που έμεναν στη Μόρια.
«Η Γερμανία και η Γαλλία θα «φέρουν το κύριο μέρος», ανέφερε ο Ζεεχόφερ τονίζοντας πως το κάθε κράτος θα υποδεχτεί 100 με 150 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.