Η μη ανανέωση της NAVTEX του Oruc Reis είναι μια κίνηση που τουλάχιστον επικοινωνιακά εξυπηρετεί τόσο τις Βρυξέλλες όσο και την Άγκυρα.
Το θέμα είναι τι θα γίνει με την ερχόμενη σύνοδο κορυφής και τις κυρώσεις που έχουν προαναγγείλει οι Ευρωπαίοι.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η απειλή κυρώσεων στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής 24 Σεπτεμβρίου φόβισε τον Ερντογάν ο οποίος πιέστηκε να αποκλιμακώσει.
Από την άλλη, για την Άγκυρα αυτή η κίνηση δεν έχει κόστος στο εσωτερικό διότι ο Ερντογάν μπορεί τώρα να πει στο εσωτερικό του ότι δεν εκβιάστηκε από τους Ευρωπαίους αλλά ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες.
Πάντως στη Σύνοδο αποτελεί ακόμη ερωτηματικό τι θα γίνει με τις κυρώσεις. Θα τις βγάλουν από το τραπέζι οι Ευρωπαίοι ή θα εγκρίνουν ένα πλαίσιο κυρώσεων ως μέσο αποτροπής εκ νέου αποκλιμάκωσης; Αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες.
Τώρα βέβαια αρχίζουν τα δύσκολα ζητήματα για το περιεχόμενο διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Έτσι, το μπαλάκι είναι στους Ευρωπαίους και συγκεκριμένα στη Γερμανία διότι έχει αναλάβει το διπλωματικό κομμάτι του διαλόγου των δυο χωρών.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη από τη στιγμή που υπάρξει αποκλιμάκωση τότε θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διάλογος μεταξύ των δυο χωρών διαφορετικά όπως είπε σε 4-5 χρόνια θα αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση.
Δημοσίως οι Ευρωπαίοι απέφευγαν να πουν μέχρι τώρα ποιο θα είναι το περιεχόμενο του διαλόγου λέγοντας ότι πρωταρχικός στόχος είναι η αποκλιμάκωση. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, στο παρασκήνιο οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι κόκκινη γραμμή είναι της Ευρώπης είναι η προάσπιση των συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου και συνεπώς η ΑΟΖ πρέπει να είναι το μόνο θέμα της συζήτησης.