Πολύ σημαντική πρωτοβουλία τόσο σε συμβολικό όσο και ουσιαστικό επίπεδο ήταν η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Κύπρο.
Πρόκειται για ένα ταξίδι αστραπή, καθώς η επίσκεψη στην Κύπρο ανακοινώθηκε ενώ ο Μάικ Πομπέο βρισκόταν στον αέρα καθοδόν για τη Ντόχα.
Οι συναντήσεις, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και με τον Νίκο Χριστοδουλίδη φαίνεται ότι αποτυπώνουν την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αποσταθεροποίηση της περιοχής αλλά και την πρόθεση της αμερικανικής διπλωματίας να παίξει ενεργό ρόλο στη προσπάθεια που γίνεται για να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση.
Αν και οι Αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους και λένε ότι δεν συνδέεται η κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα γύρω από την Κύπρο με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εν τούτοις δεν μπορεί να μην σημειωθεί η χρονική συγκυρία.
Και αυτό γιατί από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η κρίση μέσα στο καλοκαίρι, η Κύπρος εντάχθηκε στο Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης των ΗΠΑ, ήρθη μερικώς το εμπάργκο όπλων, ενώ χθες, κατά την επίσκεψη Πομπέο στο νησί, εστάλησαν ξεκάθαρα διπλωματικά μηνύματα.
Φαίνεται, ότι αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, καθώς η Ουάσιγκτον είχε αποφασίσει εδώ και καιρό τη στρατηγική αναβάθμιση της σχέσης με την Κύπρο, αλλά η κρίση που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο ήρθε και λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων.
Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη θετική εικόνα είναι η μεμετατροπή της Κύπρου από χώρα-πρόβλημα σε χώρα-εταίρο που παίζει βασικό ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ουάσιγκτον για την περιοχή, έτσι όπως αυτό εκφράζεται με το περίφημο σχήμα 3 + 1.