Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, μίλησαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός κ. Χρήστος Σπίρτζης για το άνοιγμα των σχολείων, τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την πολύ καλή οργάνωση σε ό,τι αφορά την πανδημία στα σχολεία.
Απαντώντας γιατί στην Ελλάδα δεν έγινε κάτι αντίστοιχο με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στην γειτονική Ιταλία, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως η Ελλάδα έχει να επιδείξει πολύ καλύτερη αντιμετώπιση συνολικά στη διαχείριση του προβλήματος με τον Covid.
Συμπλήρωσε δε πως η κυβέρνηση πήρε αποφάσεις για 15.000 προσλήψεις στον στρατό και για 6.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, ενώ παράλληλα λαμβάνονται και αποφάσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και μετάθεση των χρεών από φόρους. Δεν υπάρχει «λεφτόδεντρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης υποδεικνύοντας την δυσκολία πρόσληψης επιπλέον εκπαιδευτικών. «Παίρνουμε ρεαλιστικές αποφάσεις, μέσα στα όρια αντοχής της Ελλάδας».
«Εάν τα μέτρα προστασίας στα σχολεία τηρηθούν, τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Από την πλευρά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Σπίρτζης τόνισε σχετικά με τους γονείς που διαμαρτύρονται για τη χρήση μάσκας στο σχολείο, ότι «οι γονείς ακόμη και αν διαφωνούν οφείλουν να σεβαστούν τις αποφάσεις της πολιτείας και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων».
Εκτίμησε δε πως η συντριπτική πλειψηφία των γονιών θα εφαρμόσει τα μέτρα για τις μάσκες.
Πάντως οι γονείς έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, είπε ο κ. Σπίρτζης, ως προς τον αριθμό των μασκών που θα δοθούν -σήμερα σε πολλές περιπτώσεις θα δοθεί μόνο μια μάσκα- , τον αριθμό των εκπαιδευτικών, το προσωπικό καθαριότητας, ακόμη και για το «μπάχαλο» για το τι ώρα θα γίνει ο Αγιασμός.
Για ελληνοτουρκικά – μεταναστευτικό
Σχετικά με τα εθνικά θέματα, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Κώστας Λάβδας, σημείωσε πως «παρά τους λεονταρισμούς, η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ».
Για το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, τόινισε πως «θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη ισορροπία δυνάμεων»: «κρίσιμη είναι η παρέμβαση και η παρουσία της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ από το Κας, είπε πως «η ΠτΔ μπορεί να πηγαίνει σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας και δεν θα ρωτήσουμε τον κ. Ακάρ».
Ως προς το Ορούτς Ρέις και την αποχώρησή του από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, είπε ότι «βλέπουμε ακόμη μία μεγάλη αναδίπλωση της Τουρκίας». «Η Ελλάδα έπαιξε σωστά τα χαρτιά της και δημιούργησε σωστές συμμαχίες» είπε ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια. Ενώ εξέφρασε δημόσια το «ευχαριστώ» του προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κ.Σπίρτζης σημείωσε πως μπορεί να επέστρεψε το Ορούτς Ρέις, όμως «δεν επέστρεψε στην Τουρκία ο τουρκικός στόλος και μένει να φανεί τι θα γίνει τις επόμενες μέρες». Υπογράμμισε εξάλλου πως δεν μπορούμε να μιλούμε ούτε για αναδίπλωση ούτε για υποχώρηση, τη στιγμή που επί ένα μήνα το Ορούτς Ρέις «όργωνε την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε τις μειωμένες ροές στα θαλάσσια σύνορα και σημείωσε πως οι κλειστές δομές θα προχωρήσουν με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Σπίρτζης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το ότι αιτούντες άσυλο δεν φεύγουν από τα νησιά του βορείου Αιγαίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη και έκανε λόγο για «άδειασμα» της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα του μεταναστευτικού.
Τέλος Γεωργιάδης και Σπίρτζης σχολίασαν τις ανακοινώσεις για την αγορά των γαλλικών Rafale και φρεγατών.
Σχετικά με τα θέματα της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν εξαιρεί από τα μέτρα στήριξης τον κλάδο της νυχτερινής διασκέδασης».