Παιχνίδια με το Oruc Reis πάιζει η Άγκυρα. Από την μία αποσύρει το πλοίο και από την άλλη ο Τσαβούσογλου λέει πως μετά την συντήρηση του θα ξανακάνει έρευνες ενώ την ίδια ώρα οι Τούρκοι βάζουν θέμα για 152 νησιά του Αιγαίου που θεωρούν πως έχουν αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες την ώρα που η Τουρκία ανοίγει θέματα ενώ προχωράει και το εξοπλιστικό της πρόγραμμα.
Την ώρα που η Τουρκία μαζεύει το Oruc Reis στις ακτές της έπειτα από 35 ημέρες ερευνών ο Ακάρ με φόντο άλλη μία προκλητική άσκηση κατάληψης εδαφών που έγινε στην Κύπρο ανοίγει θέμα για 152 νησιά μας.
«Υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Εδώ είναι το άνοιγμα EGAYDAAK. Πρέπει να συζητήσουμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας.»
Θέλουν ακόμα και κατοικημένα νησιά οι Τούρκοι
Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε τις δηλώσεις του στο Κας με φόντο το Καστελόριζο την ώρα που η πρόεδρος της Δημοξρατίας ήταν στο νησί. Οι απίστευτες διεκδικήσεις των Τούρκων περιλαμβάνουν από την Ζουράφα στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι το Πεταλίδι στο Κρητικό και νησιά με εκατοντάδες κατοίκους όπως οι Φούρνοι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο , οι Οινούσσες στο Βόρειο Αιγαίο και η Γαύδος στο Κρητικό Πέλαγος. Και όμως την ίδια ώρα προκλητικά λένε πως δήθεν θέλουν διάλογο ενώ απειλούν να ξαναβγάλουν το Oruc Reis για έρευνες
«Δεν εκδώσαμε νέα Navtex, επειδή το Oruc Reis χρειάζεται συντήρηση. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για νέα Navtex υπό αυτά τα δεδομένα. Κάποιοι αντιλήφθηκαν την κίνηση αυτή σαν οπισθοχώρηση, και η αντιπολίτευση της χώρας σκέφτηκε έτσι, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.»
Μόνο αντικείμενο συζήτησης για την Ελλάδα οι θαλλάσιες ζώνες
Η Eλλάδα βλέπει θετικά την απόσυρση του Oruc Reis αλλά λέει στην Τουρκία πως πρέπει η ηρεμία να κρατήσει για να συνεχιστούν οι επαφές από εκέι που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016
Προχωράει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας
Η Άγκυρα όμως φαίνεται πως δεν έχει σκοπό να συνεχίσει τις επαφές μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες για αυτό και β΄ζει στο τραπεζι θέματα από την διεκδικήση νησιών, τον περιορισμό των σωρικών μας υδάτων στα 6 νμ, τον περιοσρίσμό του εθνικού εθνικός εναέριος χώρος, τις περιοχές έρευνας και διάσωσς στο Αιγαίο, ως την μειονότητα της θράκης που αποτελούν αγκάθια στην διαπραγματευση αφού η ελλάδα δεν έχει σκοπό να καθίσει στο τραπέζι για αυτά τα ζητήματα. Απέναντι στην βουλιμία του σουλτάνου η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχύ που θα κάνει την Τουρκία να την σεβαστεί και να την φοβηθεί θα πει ο Κώστας Λάβδας.
«Χωρίς ισορροπία δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, η Τουρκία θα πιστεύει πως είναι ισχυρότερη, είναι κρίσιμη η γαλλική παρέμβαση».
18 Rafale, 4 νέες φρεγάτες και αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη εξαγγείλει την απόκτηση 18 ραφαλ για την Πολεμική Αεροπορία, 4 φρεγλατες του Πολεμικου Ναυτικού θα αναβαθμιστοιύν και 4 καινούργια πλοία θα αενισχύσουν τον στόλο ενώ και τα υπερσύγχρονα υποβρύχια τύπου παπανικολής που έρτιχναν τορπίλες με τεχνολογία του 70 από τα αποθέματα του ΠΝ θα αποκτήσουν νέες τορπίλες αυξημένων δυνατοτήτων.
Απέναντι στην ελληνογαλική συμμαχια οι Τούρκοι απαντούν με ένα υποτιτλισμένο προκλητικό απόσπασμα των δηλώσεων του ΑΚάρ για τον κίνδυνο να γίνει μεζές η Ελλάδα.
Το υποκριτικό ενδιαφέρον με τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς δίχνει πόσο φοβάται η Τουρκία την ανατροπή δυνάμεων εκτιμούν στην ΑΘήνα.
Τορπίλες φόβητρο για τους Τούρκους στο πολεμικό ναυτικό
«Είχαμε πάρει έναν καρχαρία, χωρίς τα δόντια», με αυτή τη φράση περιέγραψαν άνθρωποι του πολεμικού ναυτικού την έλλειψη των σωστών τορπιλών. Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να εξοπλίσει τα όπλα μας με κάποιες από τις πιο σύγχρονες τορπίλες. Δεν έχει ακόμα αποφασισθεί αν θα είναι γερμανικές, ιταλικές ή γαλλικές.