Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης για τα θέματα της επικαιρότητας, το άνοιγμα των σχολείων, την ελληνοτουρκική κρίση και το προσφυγικό.
Αναφερόμενος στις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες κάνουν μάθημα πολλοί μικροί μαθητές ανά την επικράτεια, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε πως η πολιτεία οφείλει να εκμεταλλεύεται το ταμείο ανασυγκρότησης για να μπει πρόγραμμα ανοικοδόμησης σχολικών αιθουσών.
Από την πλευρά του ο κ. Ζαχαριάδης, τόνισε πως ενώ υπήρχε διάστημα επτά μηνών κατά το οποίο η χώρα μπορούσε να προετοιμαστεί καταλλήλως για τη νέα σχολική χρονιά, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν τα σχολεία όπως πέρσυ και χειρότερα.
Απαντώντας ο κ. Κακλαμάνης, υποστήριξε πως σε συνθήκες πανδημίας, όπως αυτή του κορωνοϊού, το νούμερο ένα είναι η απόσταση, νουμερο δύο η μάσκα και νούμερο τρία οι κανόνες υγιεινής. Μάλιστα, εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας λέγοντας πως η χώρα εξακολουθεί παρά την έξαρση των κρουσμάτων, να έχει μια ζηλευτή θέση σε ό,τι αφορά την πανδημία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε πως η μεταφορά του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια αποτελεί κίνηση τακτική και όχι κίνηση ουσίας.
«Ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει τη λήψη απόφασης. Γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο να ληφθούν τα μέτρα και να μείνει σε εκκρεμότητα η έναρξη εφαρμογής του ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα, υποστήριξε πως δεν είχε καμία ανησυχία για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, γιατί οι δύο προστάτες του Ερντογάν, Ντόναλντ Τραμπ και Άνγκελα Μέρκελ, έχουν κάθε λόγο να μη γίνει ανάφλεξη στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τουλάχιστον μέχρι να λήξει το φθινόπωρο και οι επικείμενες εκλογές στις χώρες τους. «Αν ο Ερντογάν δεν έχει την ανοχή των δυο υπερδυνάμεων θα λέει, αλλά δε θα κάνει τίποτα», σχολίασε.
Η διαφορά έγκειται στην νησιωτική υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες, πρόσθεσε.
Ο κ. Ζαχαριάδης υποστήριξε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στερείται σε σοβαρότητα και στρατηγική και πως σε μια σειρά από ζητήματα γίνονται αποσπασματικές κινήσεις.
Τέλος, αναφέρθηκαν και στο προσφυγικό με τον κ. Ζαχαριάδη να επισημαίνει πως η καινούρια δομή στη Λέσβο, αποτελεί καταστροφική εστία υπερμετάδοσης του ιού και τον κ. Κακλαμάνη να εκφράζει τις ανησυχίες του όχι μόνο για το Καρά Τεπέ, αλλά και για τους ελεύθερα μετακινούμενους πρόσφυγες στην Αθήνα, όπως είπε, και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν, οι οποίοι αποτελούν το 50% των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό ασθενών στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.