Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την Αττική είναι εφιαλτικές, την ώρα που το σύστημα υγείας πιέζεται επικίνδυνα και οι κλίνες ΜΕΘ γεμίζουν.
Εικόνες συνωστισμού μεσημέρι Κυριακής στο Περιστέρι μια από τις περιοχές της Αττικής που είναι στο κόκκινο λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Πως να μην ανησυχούν ακόμη κι όσοι επιλέγουν να μείνουν μακριά από τον προφανή κίνδυνο;
Η Μιράντα Μπούλια εργάζεται σε κατάστημα ρούχων στη δυτική Αττική, φορά μάσκα όλη μέρα και φροντίζει να ακολουθεί κατά γράμμα όλους τους κανόνες υγιεινής.
Δυστυχώς δεν είναι λίγοι οι πελάτες που αρνούνται να συμμορφωθούν στα μέτρα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μέσα στην πανδημία.
Εφιάλτης ένα νέο lockdown
Για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, η πιστή τήρηση των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό έχει ιδιαίτερη σημασία και για έναν ακόμη λόγο, μπορεί να αποτρέψει ένα νέο lockdown.
Η Βιργινία Νεστοράτου, ειδική παιδαγωγός και εκπαιδεύτρια της yoga, νιώθει πως περπατά και πάλι σε ένα τεντωμενο σχοινί.
Η διατήρηση της υγείας αλλά και της εργασίας είναι οι προτεραιότητες σε αυτή τη δύσκολη εποχή.
Ο Θεμιστοκλής Χατζόπουλος είναι κηπουρός κι όμως η μάσκα έχει γίνει το απαραίτητο καθημερινό του αξεσουάρ αδιαμαρτύρητα ακόμη κι όταν εργάζεται επί ώρες σε εξωτερικούς χώρους σπιτιών και εταιριών.
Τρόμος στα νοσοκομεία για τα κρούσματα
Η κατάσταση στα 4 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής είναι οριακή και έχει φθάσει να προκαλεί τρόμο στους γιατρούς που βλέπουν τα περιστατικά να αυξάνονται τρομακτικά μέρα με τη μέρα.
Ήδη νοσηλεύονται 59 περιστατικά και έμειναν μόλις 13 κενές θέσεις σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.
Καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής με 10-15 διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους.
«Ο ρυθμός εισόδου στο νοσοκομείο, πραγματικά μας φοβίζει. Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, που για εμάς είναι τρομακτικό. Ο αριθμός μας φοβίζει πολύ» ανέφερε η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.
Κι όμως σε ένα… παράλληλο σύμπαν κάποιοι επιμένουν να συνεχίζουν να ζουν σα να μη συμβαίνουν όλα αυτά.
«Πήγα στην εκκλησία, ήταν όλοι μαζί μέσα χωρίς μάσκες, έμεινα απέξω» ανέφερε ο εκπαιδευτικός Ανδρέας Κοντοδημόπουλος.
Άλλες 40 κλίνες σχεδιάζεται να ανοίξουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας την ερχόμενη εβδομάδα για τις αυξημένες ανάγκες στην Αττική, όμως δεν θα είναι ούτε και αυτές αρκετές για να σώσουν ζωές αν δεν λάβουμε άμεσα όλοι τα μέτρα μας για τη δημόσια υγεία.