Οι Γιώργος Κύρτσος ευρωβουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κατρούγκαλος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Ζέφη Δημαδάμα, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ συνομίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις επιτπώσεις της πανδημίας στην οικονομία και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Με τα βλέμματα στραμμένα στην επόμενη ημέρα της οικονομίας σε περίπτωση ενός δεύτερου – τοπικού- lockdown, στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, ο κ. Κύρτσος σημείωσε πως: «το πρόβλημα με την οικονομία, ελληνική και ευρωπαϊκή, είναι οτί θα βρίσκεται και παραμένει στην σκιά της πανδημίας.
Έχουμε αύξηση κρουσμάτων, κι επομένως υπάρχει εδώ μια δυσκολία ευρωπαϊκή παρότι το επίκεντρο του ιού είναι στην λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ και την Ινδία, η Ευρώπη έχει πρόβλημα και αυτό αλλάζει τους οικονομικούς υπολογισμούς, ακόμα και η Γερμανία θεωρεί ότι και το 2021 θα είναι προβληματικό.
Αν η δική μας πέσει 9-11%, της Γερμανία θα έχει ύφεση 5-6%. Έχουμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, η ανάκαμψη δεν θα έρθει στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, αλλά θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αν υπάρξει lockdown το ΑΕΠ θα πέσει ένα ακόμα 3%, που θα μας κάνει τη ζωή δύσκολη».
Ο κ. Κατρούγκαλος από πλευράς του, ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη πίεση στην Αττική και το ΕΣΥ. Πρέπει η κυβέρνηση να ενισχύσει το ΕΣΥ. Έχουμε αντιφάσεις όπως τα ζητήματα της πληρότητας των πλοίων ή το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και βαθύτερα όπως η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, που κι εκεί η κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει όπως έπρεπε».
Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες, όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει ως επιχειρήσεις-ζόμπι, αλλά θα έπρεπε να τις έχει βοηθήσει εκ των προτέρων, με χαρακτήρα επιχορήγησης κι όχι δανείου. «Η οικονομία δεν θα είναι σε καλύτερο επίπεδο σε ένα εξάμηνο», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος που αναφέρθηκε στις λύσεις που έριξε στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας, όπως η μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες.
Κάνοντας κατ' ουσίαν λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της οικονομίας με ρευστότητα στην αγορά κάτι που χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίο.
Η κυρία Ζέφη Δημαδάμα με τη σειρά της μίλησε για τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ. Έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση που δεν χωράει «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση». Όπως ανέφερε «στο ΚΙΝΑΛ έχουμε προτείνει λύσεις στην κυβέρνηση όμως έχουμε πολλές αστοχίες. Το καλοκαίρι υπήρξε χαλαρότητα.
«Πρέπει να γίνουν πράγματα σε επίπεδο ΕΣΥ, στα σχολεία με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, στα ΜΜΜ. Χρειάζονται χρήματα στην αγορά. Καταθέσαμε το πρόγραμμα ''Νέα αλλαγή'' που στοχεύει στην οικονομική αναβάθμιση και στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα. Χρειάζεται σειρά μέτρων χθες», τόνισε.
Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο κ. Κύρτσος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχουν κυρώσεις από πλευράς Ευρώπης, αλλά μια τακτική αναδίπλωσης από την Τουρκία ώστε να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση. «Η ελληνική πλευρά τα πάει καλά, έδειξε στον Ερντογάν ότι η επιθετικότητά του δεν αποδίδει. Το μήνυμα είναι ότι αντέχουμε και δεν σηκώνουμε εκβιασμούς, είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο κι αυτός θα γίνει σύμφωνα με τον δικό μας πλαίσιο, κι όχι με αυτά που λέει ο ίδιος».
Ο κ. Κατρούγκαλος σε σχέση με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι: «έχουμε επισημάνει ένα κενό στρατηγικής». «Σε μια εκδήλωση που έγινε στο Καστελόριζο, απουσίαζε εντελώς η κυβέρνηση. Αυτή η υποτίμηση που έκανε εντύπωση, και συνδιάστηκε με σειρά από παλινωδίες και αντιφάσεις, όπως το ζήτημα των κυρώσεων».
«Πρέπει εμείς να πάρουμε πίσω την πρωτοβουλία των κινήσεων, και η μόνη περίπτωση είναι ότι η Τουρκία να ξέρει ότι θα έχει κυρώσεις, επιπτώσεις στην οικονομία της. Οι ελληνικές κόκκινες γραμμές να γίνουν και ευρωπαϊκές.», πρόσθεσε.
Η κυρία Δημαδάμα σημείωσε ότι «οι κυρώσεις είναι μονόδρομος. Η κυβέρνηση στέλνει αντιφατική μηνύματα. Επιμένουν κι εμμένενουμε στη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Η Τουρκία δεν έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να κάνουμε νέα στρατηγική για την Τουρκία», υπογράμμισε.