Την ελληνοτουρκική επικαιρότητα και τον διαφαινόμενο διάλογο που θα εκκινήσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σχολίασαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιάννης Μάζης και ο υποναύαρχος ε.α., Νίκος Σπανός.
Ο κ. Μάζης έθεσε τέσσερα ερωτήματα ενόψει του ελληνοτουρκικού διαλόγου:
Mε ποια ατζέντα θα πάμε σε αυτό το διάλογο;
Tι περιλαμβάνουν τα μέχρι στιγμής ΜΟΕ, τα οποία συζητώνται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ;
Γιατί επιμένουμε στον όρο θαλάσσιες ζώνες, μεταξύ των οποίων είναι η αιγιαλίτιδα και η συνορεύουσα ζώνη, που είναι κυριαρχικά δικαιώματα, μονομερώς ασκούμενα, που δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση
Γιατί ξεχνάμε ότι η υφαλοκρηπίδα υπάρχει ipso facto; Και αν δεν ορισθεί, τότε υιοθετείται η αρχή της μέσης γραμμής.
Παράλληλα, πρόσθεσε, πως σε στον ελληνοτουρκικό διάλογο, η Αθήνα θα πρέπει να πάει «έχοντας κλείσει τους κόλπους, χαράξει τις γραμμές βάσεως, επεκτείνοντας στα 12 μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη».
Σε ότι αφορά στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, εκτίμησε ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, κάτι που χαρακτήρισε «μέγα λάθος».
Τέλος, σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη Πομπέο στην χώρα μας, έκανε λόγο πως ο αμερικανός ΥΠΕΞ «θέλει να διασφαλίσει την μη παρέκκλιση σε εκρηκτικές οδούς πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Το μόνο που απασχολεί τον Λευκό Οίκο είναι να μην συμβεί κάτι πριν τις εκλογές».
Από την πλευρά του, ο κ. Σπανός σημείωσε πως η Τουρκία διατηρεί τη στρατηγική της παρατεταμένης έντασης, «παρότι υπήρξε μερική αποκλιμάκωση με την απομάκρυνση του Όρουτ Ρέις».
Χαρακτήρισε μάλιστα «κίνηση τακτικισμού» την απόσυρση του Όρουτς Ρέις, προκειμένου να μην της επιβληθούν κυρώσεις.
«Ποια αποκλιμάκωση; Το Γιαβούζ βρίσκεται από το Μάιο του 2019 στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε την Κύπρο» σημείωσε, προσθέτοντας πως υποχρεωτικά η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει κυρώσεις.