Μια εβδομάδα πριν την τριήμερη επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα και με τις διερευνητικές επαφές να επανεκκινούν πολύ σύντομα, μια ανάρτηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα προκαλεί έντονο προβληματισμό.
Η αμερικανική πρεσβεία στην τουρκική πρωτεύουσα χαρακτηρίζει μη δεσμευτικό το χάρτη της Σεβίλλης με τον οποίο ορίζονται βάσει του δικαίου της θάλασσας οι ΑΟΖ στη μεσόγειο και κατ’ επέκταση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Όσον αφορά το «νομικό καθεστώς» του χάρτη της Σεβίλλης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι ο χάρτης της Σεβίλλης διαθέτει νομική υπόσταση. Ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουμε ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης θεωρείται ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο.
Η ανακοίνωση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών είναι θέμα χρόνου και καθοριστική για τις σχετικές ανακοινώσεις θα είναι η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη που θα έχουν σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Από την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ανέφερε πως «αυτά τα 20 χρόνια για τα οποία μιλάμε περίπου με τις διερευνητικές επαφές ήταν σχετικά ήρεμα χρόνια. Η Τουρκία τώρα τον τελευταίο καιρό "έχει χάσει τη μπάλα" και έχει μπει σε διαφορετικές λογικές».
Η Κύπρος έβαλε μπλόκο στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας να παραπέμπονται από τους Υπουργούς Εξωτερικών στη σύνοδο των 27 ηγετών της Πέμπτης.
Στοίχημα για την Ελλάδα η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού επιβολής κυρώσεων ώστε να αποτραπεί η Τουρκία από μελλοντικές προκλήσεις.
Ελλάδα και Κύπρος διατηρούν αρραγές το μέτωπο απέναντι στην Τουρκία με τη Γερμανία να επενδύει στην επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.