Σε μια προσπάθεια να βρει μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην ανατολική Ευρώπη που δεν δέχεται πρόσφυγες και στον ευρωπαϊκό νότο που θέλει οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων να είναι υποχρεωτικές, η Κομισιόν παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες την πρότασή της για το μεταναστευτικό με κεντρικό μήνυμα την «υποχρεωτική αλληλεγγύη».
Η πρόταση της Κομισιόν δεν περιλαμβάνει υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις όπως ήθελε η Ελλάδα και η Ιταλία.
Αντίθετα, όταν οι χώρες πρώτης γραμμής δεχθούν μεταναστευτικές πιέσεις, τότε τα υπόλοιπα κράτη είναι υποχρεωμένα να παράσχουν «αλληλεγγύη» όπως οικονομικές και αστυνομικές ενισχύσεις ή να αναλαμβάνουν τις επιστροφές των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους.
Επίσης, η συνεργασία με την Τουρκία θεωρείται κλειδί, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο «όποιος πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό χωρίς την Τουρκία ζει σε άλλο πλανήτη».
Η ανατολική Ευρώπη και η Αυστρία που δεν δέχονται πρόσφυγες είναι ικανοποιημένες από την πρόταση καθώς δεν υποχρεούνται να πάρουν πρόσφυγες. Από την άλλη, ο ευρωπαϊκός νότος θα επιμείνει ότι οι μετεγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές.
Σε ότι αφορά στους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, δεν αλλάζει κάτι, καθώς, δεν υπάγονται στο νέο σύστημα.
Κι αυτό, διότι πρέπει πρώτα να υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη και αυτό μπορεί να πάρει μέχρι και δύο χρόνια. Συνεπώς, αυτί οι άνθρωποι υπάγονται στο παλαιό καθεστώς του Δουβλίνου το οποίο όπως πρακτικά δεν λειτουργεί.