Ανησυχία προκαλεί το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αναφέρει ότι οι νεκροί από τον κορωνοϊό θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2 εκατομμύρια προτού κυκλοφορήσει ευρέως ένα επιτυχημένο εμβόλιο για την καταπολέμεσή του.
Την ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα προστασίας λόγω του δεύτερου κύματος που σαρώνει τη Γηραιά Ήπειρο.
Ειδικότερα, στην Γαλλία πρώτη φορά, ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 ξεπέρασε σήμερα τις 500.000, καθώς οι αρχές κατέγραψαν 15.797 νέες μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο.
Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες των μπάρ στη Γαλλία λένε ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους
Με τα μπαρ να κλείνουν από τις 10 δεν μπορούν να επιβιώσουν.
Στην Ιταλία καταγράφηκαν 1.912 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ο υψηλότερος αριθμός από το τέλος του lockdown την περασμένη άνοιξη, ενώ ακόμα 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Τι γίνεται στην Βρετανία
Απανωτά αρνητικών ρεκόρ κρουσμάτων σημειώνονται στη Βρετανία σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στο Λονδίνο, Θύμιο Τζάλλα.
Τα κρούσματα φαίνεται πως καταγράφουν εκθετική αύξηση.
Ειδικότερα, χθες καταγράφηκαν 6,874 νέα κρούσματα, ενώ, για παράδειγμα, έναν μήνα πριν, στις 26 Αυγούστου, τα κρούσματα ήταν 1086. Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες δηλαδή έχουν περίπου επταπλασιαστεί.
Οι αριθμοί των τελευταίων ημερών είναι οι μεγαλύτεροι από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή. Τελευταία φορά που είδαμε παρεμφερές νούμερο ήταν την 1η Μαΐου με 6,201 κρούσματα.
Τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τις 420.000 και 41.936 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό.
Με αυτά τα δεδομένα το εθνικό Lockdown ναι μεν δεν έχει συμβεί, αλλά φαίνεται να εφαρμόζεται αργά και σταδιακά αφού 17 εκατομμύρια από τους 66 εκατομμύρια Βρετανούς δεν μπορούν να συναντήσουν ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά ενώ αντίστοιχη απαγόρευση επισκέψεων σε σπίτια έχει ζητήσει και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντικ Καν για τους 9 εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας.
Από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για ενδεχόμενο εθνικό lockdown καταγράφηκαν ξανά εικόνες με άδεια ράφια στα βρετανικά σούπερ μάρκετ και αγορές πανικού από τους καταναλωτές.
Έτσι, δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, Morrisons και Tesco, εισήγαγαν περιορισμούς στη διάθεση προϊόντων ανά καταναλωτή σε ζυμαρικά,κονσέρβες και είδη υγιεινής.
Κάποια σούπερ μάρκετ όμως, όπως για παράδειγμα τα Waitrose, είχαν προετοιμαστεί στοκάροντας προϊόντα που ο κόσμος αγόραζε μαζικά στο Lockdown του περασμένου Μαρτίου.
Παράλληλα, γοιτητές καθημερινά είναι επίσης τα κρούσματα και στις φοιτητικές εστίες.
Στο Metropolitan University του Μάντσεστερ περίπου 1700 φοιτητές μπήκαν σε απομόνωση μετά από 124 κρούσματα δύο εβδομάδων, ενώ αντίστοιχα νούμερα είχαμε και στη Σκωτία την Πέμπτη όπου μάλιστα απαγορεύθηκε στους φοιτητές να πηγαίνουν σε παμπ και να συναντούν συναδέλφους τους από άλλες εστίες.