Τα επιδημιολογικά στοιχεία και ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκονται καθημερινά στο μικροσκόπιο των ειδικών, που εξετάζουν κάθε μέτρο προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της πανδημία και κυρίως για να θωρακίσουν τις ευπαθείς ομάδες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις το 12,6 % των κρουσμάτων αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών, τη στιγμή που ο κορωνοϊός καλπάζει στις νεότερες ηλικίες. Με βάση τα στατιστικά η κυβέρνηση πλέον αποκλείει το ενδεχόμενο μέτρων που θα αφορούν σε ηλικιωμένους, ενώ στο τραπέζι είναι μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού.
Τα νέα μέτρα πάντως δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς οι νέοι συνωστίζονται στις πλατείες. Το 50% των μολύνσεων εντοπίζεται σε νέους έως 39 ετών και ο φόβος όλων είναι η μετάδοση του ιού στις μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή στους γονείς και τους παππούδες τους.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνω των 65 ετών ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών κάτι δεν συμβαίνει πάντα με τους νέους. Κάθε μέτρο λοιπόν που θα αφορά αποκλειστικά στους ηλικιωμένους, εκτός από άδικό δεν θα έχει και αποτέλεσμα.
Η βεντάλια των μέτρων πάντως δεν έχει κλείσει. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι κρίσιμη καθώς οι επιστήμονες περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των μέτρων να αποτυπώνονται στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, με μείωση κρουσμάτων κυρίως στην Αττική. Αν αυτό δεν συμβεί όλα είναι πιθανά.